Odbor za Ustav

Tko će zamijeniti Božu Petrova?

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 11:19 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plenarna sjednica Hrvatskog sabora najavljena za 11 sati odgođena je dok se članovi Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, koji su drugi dio svoje sjednice zatvorili za novinare, ne dogovore o tome tko bi mogao zamijeniti dosadašnjeg predsjednika Sabora Božu Petrova, koji je u četvrtak podnio ostavku.

Predsjednik Odbora Mostov Robert Podolnjak izrazio je mišljenje da je Sabor "dekonstituiran" kad nema predsjednika. "Riječ je o kratkoj situaciji da potpredsjednik zamjenjuje predsjednika prije nego se odabere novi", rekao je Podolnjak.

Je li Sabor dekonstituiran

Nije mu jasno niti, kako je rekao, primjenjuje li se odredba članka 34. Poslovnika Sabora na konkretnu situaciju, koja određuje da potpredsjednici zamjenjuju predsjednika Sabora, što je predviđeno za situacije kad taj predsjednik Sabora postoji.

Istaknuo je i kako je u poslovnicima drugih parlamenata za izbor predsjednika potrebna apsolutna većina, dok Poslovnik Hrvatskog sabora predviđa relativnu većinu.

Potpredsjednik Odbora SDP-ov Peđa Grbin nije se složio da je Sabor ostavkom predsjednika Sabora dekonstituiran. "Ništa nije dekonstituirano, Sabor i dalje postoji", poručio je Grbin.

Iznio je SDP-ov prijedlog da potpredsjednici Hrvatskog sabora među sobom izabiru natpolovičnom većinom onog potpredsjednika koji bi preuzeo dužnost predsjednika Sabora.

"Takvom bi predsjedniku Sabora, a zapravo potpredsjedniku, ograničili ovlasti na obavljanje tehničkih poslova - dakle, ne bi imao mogućnost mijenjanja dnevnog reda, a samo bi nekim točkama mogao dati prioritet u Saboru. Naš je cilj predložiti rješenja koja će osigurati da Sabor funkcionira koliko god je to moguće, a ako to nije moguće, predlažemo da se Sabor raspusti", pojašnjavao je Grbin.

HDZ-ov Dražen Bošnjaković rekao je kako ne bi trebalo izlaziti iz poslovničkih okvira jer bi se time osnovao novi institutu v.d. predsjednika.

Orsat Miljenić (SDP) ustvrdio je kako je namjera njegove stranke da se pronađe rješenje da onaj koji ima većinu to pokaže u najkraćem roku. "Ovo rješenje daje mogućnost da Sabor dođe do većine ili da se raspusti", poručio je Miljenjić.

"Bilo bi važno demonstrirati parlamentarnu većinu izborom predsjednika", istaknuo je Podolnjak.

Rasprava o SDP-ovu prijedlogu bez novinara

Milorad Pupovac (SDSS) predložio je da se prijedlog SDP-a raspravi bez novinara. "Predsjednik Sabora je podnio ostavku i zamjenjuje ga jedan od potpredsjednika. Činjenica da je akademik Reiner preuzeo vođenje sjednice sjednice nije sporna", kazao je Pupovac.

Prijedlog SDP-a hvalila je i HNS-ova Vesna Pusić. "SDP ide u praktičnom i dobrom pravcu da se osigura funkcioniranje parlamenta, a da se ne odgodi na dugi rok izbor predsjednika Sabora, koji ne samo da je nužan nego bi trebao pokazati parlamentarnu većinu", ustvrdila je,

HDZ-ov Branko Bačić podržao je ideju o raspravi o SDP-ovu prijedogu bez novinara te ocijenio kako nije dobro tvrditi da je Sabor dekonstituiran i da je bezvlašće. "Ostavka predsjednika Sabora nije bila iz moralnih razloga već ju je podnio nakon što je 79 zastupnika svojim potpisom prije tjedan dana to tražilo", podsjetio je Bačić.

Pozvao je da se ne nasjeda na tezu da Sabor nema većinu. "Jučer je zadaća manjine bila dokazati da ima većinu i u tome nisu uspjeli. Zna se kada se u Saboru utvrđuje većina: kad mandatar predlaže Vladu, odlučuje o ministrima, donosi proračun i odlučuje o opozivu Vlade. Postoji li većina utvrdit ćemo kad predsjednik Vlade predloži četiri ministra", pojašnjavao je Bačić.

Ni HDZ nije za to da to dugo traje. Premijer će, najavio je Bačić, na idućoj saborskoj sjednici predložiti ministre. Možemo se založiti da ta sjednica bude što prije, a ništa se neće bitno dogoditi u tih 20-ak ili mjesec dana, dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close