Ruke u zrak

Tko će podržati novu Vladu HNŽ-a?

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 07:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija na političkoj sceni u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) ovih dana je uzavrela oko formiranja nove Vlade, jer su stranački šefovi HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović javno kazali da će Vlada biti formirana u četvrtak, no sve kockice još nisu posložene.

Podsjetimo kako je za izglasavanje Vlade potrebno 20 ruku, a HDZ i SDA ih imaju 18, s tim da dva, a možda i tri zastupnika SDA još uvijek ne žele staviti svoj potpis podrške Vladi zbog nezadovoljstva rasporedom ministarskih mjesta. To su zastupnici iz Čapljine i Stoca koji su nezadovoljni činjenicom da te povratničke općine nakon 19 godina nisu dobile ministarstvo. SDA je također, po stranačkom dogovoru, trebala osigurati i ostale nedostajuće ruke.

HDZ stoga traži da se mandataru Nevenku Hercegu (HDZ BiH) dostave potpisi zastupnika koji će glasovati za Vladu što SDA još nije učinila. Prema nepotvrđenim informacijama novu Vladu HNŽ-a mogla bi podržati tri zastupnika HDZ-a 1990. u Skupštini HNŽ-a.

Glasnogovornik HDZ-a 1990. Pero Nikić međutim kaže da nikakve ad hoc i matematičke koalicije i kalkulacije nisu izbor za HDZ 1990.

"Mi smo spremni podržati vlast u HNŽ- i Federaciji i drugim razinama ukoliko je riječ o programskim, strateškim koalicijama koje će ovu zemlju izvući iz agonije i slobodnog pada u kojoj se nalazimo", kaže Nikić za Dnevni list.

I pored podrške “devedeteke” ukoliko svi iz SDA ne dignu ruke, nema potrebne podrške Vladi.

Predsjednik Županijskog odbora SDA HNŽ-a Edin Mušić u izjavi za Dnevni list kaže kako je što se tiče SDA sve spremno.

"Čekamo signal iz HDZ-a da se zakaže Skupština”, kaže Mušić. Upitan hoće li svi zastupnici SDA podržati Vladu, Mušić odgovara potvrdno.

"Svi zastupnici SDA su na fonu stranačkih odluka. To su odgovorni ljudi”, ističe Mušić. Dodaje kako je osigurana potrebna podrška.

"Imamo obećanje da ćemo imati i više ruku nego što je potrebno”, kratak je Mušić koji još uvijek ne želi otkriti koje stranke bi mogle podržati Vladu.

SDA je dala imena pet ministara, a dogovor je da ministri iz Mostara budu Suad Hasandedić za građenje i Rašid Hadžović za obrazovanje, iz Konjica Adnan Faladžić, ministar financija i Suad Balić, pravosuđa te iz Jablanice Ajdin Teletović, ministar turizma.

Resor gospodarstva trebao bi pripasti ministru iz srpskoga naroda za koji SDA još nije dao ime, a Mušić kaže kako će taj kandidat biti usuglašen sa HDZ-om.

Do sada je dogovor bio da se Vlada formira na principu šest HDZ + šest SDA, a je li se u međuvremenu išta promijenilo ostaje da se vidi. Dogovor oko šestog mjesta iz kvote SDA otvara nagađanja kako bi ono moglo pripasti nekom od novih partnera koji podrže Vladu ili eventualno “neovisnom” kandidatu.

I dok iz HDZ-a traže potpise i čvrste jamstva od SDA ni u njihovim redovima kockice još nisu posložene. Za sada je još uvijek sporno tko će biti ministar branitelja. Borba se vodi između Marina Ćorića i Olivera Solde s tim da je po informacijama Dnevnog lista Ćorić ipak u znatnoj prednosti, jer iza njega stoji HVIDR-a Grada Mostar, a predložio ga je i Gradski odbor HDZ-a. Navodno je do problema došlo i oko Ministarstva zdravstva koje želi zadržati Mladen Bošković dosadašnji ministar i predsjednik stolačkog HDZ-a koji kontrolira čak tri zastupnika HDZ-a u Skupštini.

HDZ BiH je inače već odavno predložila Nevenka Hercega za premijera, dok će Stjepan Krasić biti ministar prometa i veza, Danko Jović ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a Slađan Bevanda ministar MUP-a. Kao ministar zdravstva spominjao se Goran Opsenica, liječnik iz Mostara.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kaže kako on može zakazati izvanrednu sjednicu u roku od dva dana kada od stranaka dobije potvrdu da je sve spremno za izglasavanje Vlade. Međutim, takvih informacija još nema.

Što se tiče potpisa, Špago kaže kako po poslovniku mandatar Skupštini ne mora dostaviti potpise podrške za Vladu te dodaje kako očekuje da će se sjednica održati do kraja tjedna. HNŽ je jedina županija u kojoj još uvijek, jedanaest mjeseci od izbora nije formirana Vlada.

Kopirati
Drag cursor here to close