Izbjeglice

Tko će platiti zdravstvenu zaštitu izbjeglicama koje dođu u BiH?

Vijesti / Flash | 17. 01. 2017. u 14:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH danas su utvrdili da na vrijeme razmatraju procjene i mogućnosti izbjegličke krize u regiji i EU, jer strani stručnjaci predviđaju da bi na proljeće jedna od izbjegličkih ruta mogla biti kroz Bosnu i Hercegovinu.

U tom slučaju, kazao je Feni predsjedavajući ove komsije Borislav Bojić, potrebno je ustanoviti izvore i načine financiranja zdravstvene zaštite izbjeglica.

''To pitanje treba aktualizirati budući da promjena rute, kako se predviđa, bude i preko BiH'', kazao je Bojić.

Komsija će tražiti da nadležno ministarstvo u definiranim intervalima informira javnost o pravcima kretanja i mjerama koje će se poduzeti ako se to dogodi.

''Dobro je da na ovaj način razgovaramo o izbjegličkoj krizi. Konačno smo počeli o nečemu raspravljati prije nego što se dogodi. O evetualnom dolasku izbjeglica na područje BiH upoznalo nas je Ministarstvo sigurnosti BiH prezentirajući dopune Informacije o procjenama i mogućnostima u vezi pitanja izbjegličke krize u regiji i u EU'', poručio je član Komisije Saša Magazinović.

Svi akteri, koji se u okviru svojih nadležnosti bave pitanjima izbjeglica trebaju slijediti iskustva iz Srbije i Hrvatske, zaključili su članovi Komisije na današnjoj sjednici.

Kopirati
Drag cursor here to close