Najskuplje u regiji

Tko će odgovarati: 15 milijuna KM za osobne s čipom koji ne služi ničemu

Vijesti / Flash | 02. 03. 2016. u 16:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pozvali su danas nadležne institucije da što prije utvrde eventualne nepravilnosti kada je u pitanju nabavka osobnih dokumenata.

Oni su naime na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojili Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Nabavka osobnih dokumenata", a zatraženo je i od Vijeća ministara i Agencije za identifikacijske isprave i razmjenu podataka (IDDEEA) da u roku od šest mjeseci izvijeste o poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja.

Izaslnik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) podsjetio je da je prethodnih godina inzistirano da se uvede elektronski servis za osobne dokumente te su građene zakonske pretpostavke za tako nešto, a kada je došlo do promjene dokumenata, rečeno je da oni moraju imati elektronske čipove da bi bili kompatibilni s elektronskim servisom, što bi trebalo olakšati građanima dobivanje mnogih usluga.

Međutim, pojašnjava Genjac, osobne iskaznice s elektronskim čipovima su prije osiguranja elektronskog servisa i dogovorene i većinom plaćene, kako tvrdi, u neodgovornom, netransparentnom i nekompetentnom procesu.

''Već više od dvije godine izdaju se osobne iskaznice. Oko 1,7 milijuna građana je dobilo takav dokument najskuplji u regiji. U njegovoj cijeni je 40 posto cijene elektronskog čipa i taj čip ne služi ničemu jer nije osiguran elektronski servis'', kazao je Genjac.

Ocjenjuje da je namjera bila da se zaštiti pozicija davatelja usluga, a smatra da to potvrđuje i činjenica da je za nešto više od dvije godine plaćeno više od 15 milijuna KM za osobne iskaznice, a isporučeno je osobnih iskaznica u vrijednosti oko sedam milijuna KM.

''Duplo više od isporučenih je plaćeno jer je takav ugovor. U cijelom sustavu pregovaranja ključni cilj je bio da se osigurava povoljna pozicija za davatelja usluge'', mišljenja je Genjac.

Izaslanik Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) je kazao da Ministarstvo civilnih poslova, na čijem je čelu bio tada Nović, nema direktne nadležnosti da odlučuje o tome, budući da IDEEA ima svoj budžet i odlučuje o tenderima i raspodjeli sredstava.

Dopredsjedavajući Doma Bariša Čolak (HDZBiH) nije želio prejudicirati stvari, kao ni Nović, niti unaprijed optuživati, naglašavajući da će nadležne institucije utvrditi je li bilo bilo kršenja zakona.

Ivica Ćavar iz Centara civilnih inicijativa (CCI) smatra da je u ovom procesu bilo određenih nelogičnosti te je pozvao sudstvo i tužiteljstvo da istraže ovaj slučaj dokraja te da, ukoliko se pokaže da ima odgovornih u tom lancu, oni preuzmu odgovornost ne samo moralnu nego i kaznenu.

Ćavar, kao i izaslanici Doma naroda izrazili su nadu da će nadležne institucije uraditi svoj posao, a sve ovo, mišljenja su, treba biti opomena na koji način se neodgovornim pristupom u javnim tenderima nanosi šteta prije svega svakom građaninu koji su u ovom slučaju platili propuste, zbog čega neko mora odgovarati.

Kopirati
Drag cursor here to close