Kyushu

Tisuću Japanaca molilo za kamikaze

Vijesti / Flash | 03. 05. 2015. u 19:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuću Japanca u nedjelju je odalo počast kamikazama u bivšoj zračnoj luci iz koje su tijekom Drugog svjetskog rata u samoubilačku misiju polijetali japanski piloti.

U manjoj skupini koja se okupila na otoku Kyushu u mjestu Chiran bili su i članovi obitelji poginulih pilota koji su uz molitvu položili bijele krizanteme pred budističkim spomenikom za 439 kamikaza koji su poletjeli u smrt krajem svjetskog rata, javila je javna televizija.

"Prisežemo da ćemo raditi za mir, ali nećemo zaboraviti tešku žrtvu koju su podnijeli ti mladi ljudi nestali u samoubilačkim misijama", rekao je 84-godišnji muškarac koji je u takvoj misiji izgubio brata.

Obred je održan u sklopu priprema za 70. godišnjicu poraza Japana koji je kapitulirao 15. kolovoza 1945, prenosi Hina.

Smatra se da je od 25. listopada 1944. do 15. kolovoza 1945. nekih 4.000 kamikaza poletjelo u smrt za komandama borbenog zrakoplova natovarenog bombama od 250 kilograma, a često su ih američki protivnici pokosili prije nego su dosegnuli svoje mete.

Riječ kamikaza znači "božji vjetar", a ime je nadahnuto tajfunima koji su u 13. stoljeću zapuhali i uništili flote mongolskih osvajača.

U Japanu su pilote samoubojice nazivali "tokkotai", prema riječi "tokko" što znači specijalni napad.

Kopirati
Drag cursor here to close