očekuju 10.000 građana

Tisuće osoba u Banja Luci, sigurnost podignuta na najvišu razinu

Vijesti / Flash | 07. 05. 2016. u 09:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banja Luci će danas biti otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija poznatija kao Ferhadija.

Svečanosti otvaranja u 11.30 nazočit će turski premijer Ahmet Davutoglu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer tog bh. entiteta Željka Cvijanović, članovi Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te zastupnik Ilija Stevančević, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Sigurnost povećana

Autobusi koji organizirano prevoze građane na današnje otvaranje džamije Ferhadije pristižu u Banja Luku.

Organizatori ovog skupa očekuju oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije, a s oko 100 autobusa organiziran je dolazak vjernika u koordinaciji s nadležnim muftijstvima, mešihatima ili medžlisima.

Pripadnici policije pružaju im potrebnu podršku i pomoć, usmjeravaju njihovo kretanje i siguran prolaz do mjesta rezerviranih za parkiranje.

Jake snage policije raspoređene su u blizini džamije, gdje je i zatvoren promet.

Iz policije RS su potvrdili da je sigurnost podignuta na najvišu razinu, a podršku im pružaju i druge policijske službe u BiH te EUFOR.

Sretan dan

Osim Banjalučana, na ovaj događaj došli su građani iz Maglaja, Tuzle, Zenice, Srebrenika, Doboja, Sanskog Mosta, Bihaća...

Banjalučanin Zijad Merdžić kaže da mu je danas, iako je narušenog zdravlja, najsretniji dan, jer je dočekao obnovu Ferhadije.

Iako teško hoda, danas je došao na svečano otvaranje Ferhadije. Iz Banja Luke je morao da izbjegne 1995.,a vratio se 1997.godine iz Sanskog Mosta.

''Sada sam u svojoj kući u Banja Luci, ali teško se živi, sin i ja od mirovine od 240 KM, jer on ne radi'', priča Zijad.

Pero Ivić je iz Gradačca došao na otvaranje banjalučke Ferhadije.

''Osjećam se kao u džementu'', rekao je on i dodao da je dolazio u Ferhadiju i prije njenog rušenja 1993. godine i donosio je, kaže, goblene za taj vjerski objekt i raduje se da je on sinuo istim sjajem.

Iz Grapske kod Doboja došla je Subhija Alić. Kaže da prvi put vidi Ferhadiju i zadivljena je ljepotom tog vjerskog objekta.

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija je izgrađena 1579. godine, a kroz povijest je nekoliko puta bila oštećena.

Srušena je 7. svibnja 1993. godine, nakon što je najprije bila granatirana, zatim i minirana. Dan rušenja Ferhadije, 7. svibanj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije trajala je 15 godina i koštala je više od 10 milijuna KM. Među najvećim donatorima njene obnove su Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) koja je izdvojila oko dva milijuna KM, institucije Republike Srpske koje su dale više od milijun KM, te mnogobrojni donatori.

Kopirati
Drag cursor here to close