Nisu imuni

TI: EU podložna korupciji

Vijesti / Flash | 24. 04. 2014. u 11:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije Eeropske unije nisu imune od korupcije i treba ih zaštititi od neprimjerenog utjecaja lobista, kaže se u danas objavljenom izvještaju organizacije 'Transparency International'.


Na 250 stranica dugačkom izvještaju TI navedeno je da EU ima dobru podlogu za rad u skladu s visokim etičkim principima, ali da se pravila za suzbijanje korupcije ne sprovode dovoljno dosljedno, što otvara mogućnost za razne vrste zloupotreba.

''Loša praksa, nedostatak političke volje, netransparentnost odlučivanja i nejasnoće na koga se propisi odnose podrivaju inače zdrave temelje EU?'', tvrdi TI, međunarodna organizacija koja se bavi širenjem svijesti o korupciji i predlaže mjere za njeno suzbijanje.

Ova organizacija podsjeća na slučaj komesara za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dalyja koji je pretprošle godine smijenjen zbog neprijavljivanja kontakta s lobistima duhanske industrije, kao i na nekoliko slučajeva podmićivanja poslanika Evropskog parlamenta koje je 2011. razotkrio britanski 'Sandy Times'.

Prema anketama, čak 70 posto Europljana vjeruje da je korupcija prisutna u institucijama EU.

'Transparency' stoga preporučuje obaveznu registraciju lobista, kojih prema nekim procjenama u Bruxellesu ima preko 15.000.

Prema sadašnjim propisima, upisivanje u registar lobista je dobrovoljno i nema sankcija za one koji ne žele da se prijave, prenosi Tanjug.

Osim toga, TI se zalaže da se europskoj agenciji za borbu protiv prevara OLAF prošire ovlaštenja i da se ojača njena nezavisnost od Europske komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close