Napetosti

Thaqi: Vlak sa nacionalističkim obilježjima treba zaustaviti

Vijesti / Flash | 14. 01. 2017. u 17:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Kosova Hašim Thaqi pozvao je nadležene inistucije u Prištini da zakonskim mjerama hitno zaustave vlak koji je ka Kosovskoj Mitrovici krenuo iz Beograda. Thaqi je naveo da se vlak treba zaustaviti zbog neprihvatljivog nacionalističkog obilježja koje je u suprotnosti sa Ustavom Kosova.

Thaqi je, kako prenose prištinski mediji, naveo da su u tom vlaku i dužnosnici Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo.

"Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i robe. Međutim, ulazak vlaka sa nacionalističkim parolama iz Srbije, koje su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova je potpuno neprihvatljiv. U tom vlaku ima i putnika i visokih dužnosnika Srbije koji nisu dobili dozvolu za ulazak na Kosovo prema procedurama na snazi", rekao je Thaqi.

Kosovski predsjednik ističe da svemu ilegalnom što dovodi u pitanje državni suverenitet Kosova, treba stati na put, prenosi B92. "Ovaj vlak je nova provokacija i vlasti na Kosovu trebaju poduzeti potrebne mjere da ga hitno zaustave", rekao je Thaqi.

EU se oglasila povodom zahtjeva kosovske ministrice Edite Tahiri da Brisel zaustavi vlak Beograd-Kosovska Mitrovica, i Prištini poručila 'da to nije njihov posao'.

Glasnogovornica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Maja Kocijančič u izjavi za prištinski 'Klan Kosova' poručuje da, ne samo ovo pitanje, već svi problemi koje Kosovo i Srbija imaju, moraju riješiti zajedničkim dijalogom, prenosi RTK2.

"Bilo koji zajednički problem između Kosova i Srbije trebaju dogovoriti obje strane u duhu normalizacije odnosa", rekla je Kocijančić.

Kopirati
Drag cursor here to close