Zastupnici

Težak život: Otpremnina od 24.000, fiktivna mirovina i povratak fotelji

Vijesti / Flash | 23. 12. 2015. u 07:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajedničko povjerenstvo za administrativne poslove Parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu, između ostalog, razmatrat će donošenje rješenja za jednog zastupnika Zastupničkog doma o prestanku radnog odnosa zbog odlaska u mirovinu te donošenje odluke o isplati otpremnine tom zastupniku, objavio je Dnevni avaz.

Iako u najavi sjednice nisu pojasnili o kome je riječ, Avaz saznaje da u mirovinu odlazi Mirsad Mešić, aktualni zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koji je u parlamentarnim klupama sjedio i u prošlom sazivu.

Avaz piše kako će Mešić primijeniti poznatu praksu kakvu poslanici prakticiraju godinama. Uzet će otpremninu, koja iznosi šest njegovih plaća, što je oko 24.000 KM , ali nastavit će obavljati zastupničku dužnost.

Nezavisne novine pišu pak kako će, uz Mešića, od 1. siječnja i Niko Lozančić, bivši dugogodišnji zastupnik HDZ-a u ovom parlamentu, dobiti od države otpremine u visini šest prosječnih zastupničkih plaća.

Mešić je drugi zastupnik u ovom sazivu Parlamenta BiH koji odlazi u ''fiktivnu'' mirovinu, odnosno dobiva otpremninu, ali ostaje u zastupničkoj klupi.

Prije njega to je pravo iskoristila Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, koja je dobila otpremninu u visini od oko 28.000 KM.

Nezavisne novine navode kako se za ovaj način isplaćivanja otpremina zastupnicima zainteresiralo i Tužiteljstvo BiH, koje je vršilo provjere, a sada već "dublje" ušlo u cijeli slučaj.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, Nezavisnim novinama je potvrdio da je ovaj predmet u radu.

"Očekujemo da nam bude dostavljena određena dokumentacija koju smo tražili od Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Grubešić.

Majkić i Mešić nisu jedini koje pri odlasku u mirovinu iz državne blagajne po sili zakona sljeduju iznosi koje obični smrtnici tek mogu sanjati, piše Avaz i navodi kako je, prema dostupnim podacima, otpremnine za mirovine u Parlamentu BiH, usprkos tome što su ponovo zasnovali radni odnos u zastupničkim klupama, do sada je ukupno uzelo 15 zastupnika i izaslanika.

Nezavisne su prije dva mjeseca objavile da je Tužiteljstvo BiH počelo provjere o zakonitostima davanja otpremina i odlazaka u mirovinu, koje bi se mogle odnositi na petnaestak državnih poslanika, a sve nakon mnogobrojnih medijskih napisa o čudnim zastupničkim privilegijama.

Između ostalih, na ovaj način ranije su u "mirovinu otišli" i Mirjana Malić i Selim Belagić (SDP), Beriz Belkić i Mustafa Pamuk (SBiH), Osman Brka (SDA), Krstan Simić i Boško Tomić (SNSD), Božo Ljubić (bivši lider HDZ 1990) i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close