Brexit pokrenuo lavinu

Texas želi odcjepljenje od SAD-a

Vijesti / Flash | 27. 06. 2016. u 12:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Texas je davno bio meksička provincija, no nakon rata između kolonista i Meksikanaca, Texas je postao neovisna država 1836. godine. Pridružio se SAD-u 1945. godine kao 28. savezna država nakon što je gotovo 10 godina bio neovisna zemlja, Republika Texas.

No, mnogi i dalje smatraju da Texas treba biti neovisna država, a ne dio SAD-a. Nakon Brexita, referenduma na kojem su Britanci izglasali izlazak iz Europske unije, ideja za odcjepljenjem od SAD-a postala je još aktualnija.

Daniel Miller, koji je na čelu Teskaškog nacionalističkog pokreta, još od 1990. godine zalaže se za neovisnost Texasa. Pod sloganom "Prvo Texas, zauvijek Texas", zalaže se za referendum, tzv. Texit, koji bi omogućio stanovnicima Texasa da se izjasne žele li postati neovisna država, piše Express.hr.

"Britanci su uzeli kontrolu nad svojom sudbinom. Vrijeme je da mi učinimo isto. Vrijeme je da se izborimo za svoju neovisnost", rekao je Miller.

Miller je predao i službeni zahtjev kojim traži referendum. Ističe kako Texas može opstati kako uspješna samostalna država.

Texas ima oko 27.5 milijuna stanovnika, a nalazi se na visokom 10. mjestu najvećih ekonomija na svijetu.


No, dosadašnji pokušaji odcjepljenja su 'ugušeni'. U prosincu prošle godine Republikanska stranka odbila je odobriti inicijativu koja je tražila raspravu o održavanju referenduma o samostalnosti, piše Express.hr.

Podsjetimo, Velika Britanija izglasala je na referendumu napuštanje Europske unije. Ovo je prvi put u povijesti da neka država napušta Europsku uniju.Prema podatcima izbornog povjerenstva 51,9% Britanaca izjasnilo se za izlazak, a 48,1% za ostanak. Za Brexit su najviše bili u Engleskoj i Walesu, dok su Škotska, Sjeverna Irska i London podržali ostanak.

Kopirati
Drag cursor here to close