Kraja nema

Testovi za Covid: Otkrivena još jedna uvozna prevara?!

Fahrudin Solak, direktor FUCZ na konferenciji za novinare 8. travnja, na pitanje novinara kazao je kako se ne sjeća od koga su kupljeni testovi.
Vijesti / Flash | 05. 05. 2020. u 15:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Količinu od 150.000 testova na Covid-19 uvezla je firma Sono medical, a ne Erkona, kako je to javno izjavio Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite, piše portal Fokus kojem je informacija o stvarnom uvozniku testova potvrđena u Upravi za neizravno oporezivanje BiH.

"Dana 7.4.2020. godine u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo uvozno je ocarinjeno 150.000 komada testova za Covid 19. Uvoznik pomenute pošiljke bila je kompanija Sono Medical d.o.o. Sarajevo. Za sve ostale informacije vezano za predmetnu pošiljku morate se obratiti direktno uvozniku", naveli su u odgovoru na upit o tome tko je početkom travnja uvezao testove.

20.000 testova

Fokus ističe kako je priču o sumnjivoj nabavci testova prvo je objavio Žurnal, koji je ranije problematizirao to što je Vlada Federacije od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate firme, za nepoznatu svotu novca kupila 150.000 testova za koronavirus i 100 respiratora.

U ranijem tekstu Žurnal je naveo da je Vlada Federacije kupila 20.000 testova za koronavirus od firme Cubicus iz Sarajeva, koji su tijekom ožujka proslijeđeni kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a koštali su 400.000 eura.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ na konferenciji za novinare 8. travnja, na pitanje novinara kazao je kako se ne sjeća od koga su kupljeni testovi.

"Federalna uprava civilne zaštite i Federalna vlada nabavljaju testove od kompanije koja se bavi restauracijom namještaja. Testovi su stigli iz Turske a ne Južne Koreje", kako tvrde iz Vlade, otkrio je ranije Žurnal.

Fahrudin Solak, direktor FUCZ na konferenciji za novinare 8. travnja, na pitanje novinara kazao je kako se ne sjeća od koga su kupljeni testovi, da bi 15. travnja izjavio da je 150.000 testova nabavljeno od firme Erkona iz Sarajeva.

4,6 milijuna KM

Na osnovu Žurnalovog teksta o nabavci testova Tužiteljstvo Kantona Sarajevo i Državna agencija za istrage i zaštitu otvorili su i istragu.

Najnovija informacija do koje je došao Fokus.ba baca novo svjetlo na ovaj slučaj, jer se otvara pitanje zbog čega Solak nije spomenuo firmu Sono Medical, za koju je sada potvrđeno u UIOBiH da je ona u stvari uvoznik testova.

Inače, Sono Medical je firma koja je trebala izvršiti provjeru 80 spornih respiratora iz Kine o čijoj nabavci je, a nakon pisanja Fokusa također otvorena istraga u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo, zajedno sa SIPA-om, nakon čega je odlučeno da će istraga biti prebačena u nadležnost Tužiteljstva BiH.

U međuvremenu, Sono Medical je odustao od posla provjere respiratora, jer je Agencija za javne nabavke BiH objavila da oni taj posao nisu dobili u skladu sa zakonskim procedurama.

Direktor Sono Medicala, Igor Kurjak rekao je kako svim informacijama raspolaže Erkona.

Fokus je naime došao do informacije da 150.000 testova nije koštalo oko 4,6 milijuna KM kako je to Solak kazao prije dvadesetak dana, nego da je taj iznos znatno manji.

Blagoslov KCUS-a

Kurjak je u izjavi za Fokus.ba rekao kako su oni firmi Erkona ''dali svoju registraciju'' kako bi Erkona mogla uvesti testove. Na pitanje koliki je iznos plaćenog PDV-a kazao je da s tim podacima raspolaže firma Erkona.

Boro Mioč, vlasnika firme Erkona, za koju je Solak kazao da je bila dobavljač testova, rekao je da je njegova firma ''sklopila ugovor s firmom Sono Medical o zajedničkom posredovanju i uvozu testova na Covid-19 iz Južne Koreje''.

''O tome zbog čega direktor Federalne uprave civilne zaštite nije naveo Sono Medical kao uvoznika ja zaista ne znam. Na uvoz 150.000 testova iz Južne Koreje Erkona je platila PDV u iznosu od oko 672.000 KM", rekao je za Fokus.ba Mioč.

Priznao je kako oni u stvari nisu mogli uvesti testove jer nisu imali za to potrebnu dokumentaciju, pa su angažirali firmu Sono Medical. Na upit zašto je odabrana firma Erkona za uvoz testova, Mioč kaže da je ponuda Erkone ocijenjena najboljom na KCUS-u, s kojeg je dalje traženo od Federalne uprave civilne zaštite da se Erkonina ponuda i prihvati.

Na pitanje zbog čega su nabavljeni testovi koji koštaju preko 30 KM, a ne oni od 2,6 dolara, Mioč nam je odgovorio: "Testovi od 2,6 dolara su brzi testovi sa 30 posto pouzdanosti, dok je raspon pouzdanosti ovih što koštaju preko 30 KM od 95-99,9 posto''.

Nejasno

''No, ostaje nejasno, zašto onda Federalna uprava Civilne zaštite nije tražila dobavljača koji ispunjava uvjete za uvoz, a ne da oni moraju tražiti podizvođača. Poslali smo upit i Federalnoj upravi Civilne zaštite o tome zašto su prešutjeli da je uvoznik testova bila firma Sono Medical, te da nam dostave naziv kupljenih testova i pojedinačnu cijenu testa. Njihov odgovor još čekamo'', piše Fokus.

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH ptvrdio je da nije upoznat još sa ovim slučajem.

''Sve su ovo informacije koje upućuju na to da itekako ima osnova za sumnje u netransparentno trošenje novca građana, kao i za otvaranje istrage koju su pokrenule pravosudne i policijske institucije i agencije'', navodi Fokus.

Kopirati
Drag cursor here to close