ublažavanje bolova

Testiranje lijeka na bazi kanabisa krenulo po zlu

Vijesti / Flash | 15. 01. 2016. u 12:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna osoba doživjela je kliničku smrt, a petoro ih je prebačeno u bolnicu nakon što je testiranje francuskog lijeka krenulo po zlu u blizini Rena na sjeverozapadu zemlje, izjavila je francuska ministrica zdravlja Marisol Turen.

Mediji navode da je riječ o lijeku za ublažavanje bolova na bazi kanabisa, ali je francusko Ministarstvo zdravlja to poreklo, prenosi AFP.

"Tijekom terapeutskog testiranja kod Rena došlo je do ozbiljnog nesretnog slučaja", izjavila je Turen, dodavši da je testiranje prekinuto, a svi dobrovoljci koji su u njemu sudjelovali pozvani. Ona je rekla da je njih šestoro sudjelovalo u "testiranju oralnog lijeka koji je razvila jedan europski laboratorij" u Renu i izrazila namjeru za rasvjetljavanjem ovog slučaja.

Testiranje lijeka je bilo faza kliničkog ispitivanja, u kojoj zdravi dobrovoljci uzimaju lijek "kako bi se procijenila sigurnost njegove upotrebe, tolerancija i farmakološki profil molekula", dodaje se u priopćenju francuske ministrice.

Francuski kanal TF1 navodi da je testiranje proveo jedan privatni laboratorij nad pacijentima u njihovim domovima. Francuska televizija "Erop 1" tvrdi da je klinička smrt nastupila kod 49-godišnjeg muškarca koji ranije nije imao negativnih reakcija na lijekove, a koji je doživio moždani udar nakon ovog testiranja, dok se drugih petoro pacijenata nalazi u teškom stanju.

Riječ je, objašnjavaju francuski mediji, o analgetiku na bazi kanabisa, a njegovo testiranje organizirao je istraživački centar čiji je rad odobrilo Ministarstvo zdravlja. Odjel pariškog tužiteljstva za javno zdravlje pokrenuo je istragu zbog "nenamjernih ozljeda", jer pacijent nije službeno proglašen mrtvim.

Istraga je povjerena pravosudnoj policiji u Renu i istražiteljima specijaliziranim za incidente u oblasti javnog zdravlja, navode francuski mediji, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close