Poslijeratni

Teroristički napadi u BiH koje su prenijeli svjetski mediji

Slučaj "Bosnić" je tek jedan od brojnih koji se odnose na terorizam, a koji su u proteklih više od dva desetljeća šokirali BiH.
Vijesti / Flash | 26. 12. 2019. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Husein Bilal Bosnić, bivši vehabijski lider iz Bužima, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam, po svemu sudeći, ostat će iza rešetaka dok potpuno ne odsluži tu kaznu.

Kako saznaju Nezavisne, odbijena mu je i posljednja molba za prijevremenu slobodu.

"Zatvorenik je 5. srpnja dostavio molbu kojom je tražio prekid izdržavanja kazne zatvora izrečene pravosnažnom presudom Suda BiH od 5. studenog 2015. godine. Rješenjem Suda BiH od 9. srpnja molba zatvorenika Huseina Bosnića odbijena je kao neosnovana", rekli su za "Nezavisne" iz Suda BiH.

Presudom Suda BiH, Bosniću je izrečena kazna koja ističe 3. rujna 2021. godine. On je slobode pokušao da se domogne još 2017. godine, ali mu je molba i tada odbijena.

Slučaj "Bosnić" je tek jedan od brojnih koji se odnose na terorizam, a koji su u proteklih više od dva desetljeća šokirali BiH. Dobar dio njih je, putem medijskih natpisa, obišao cijeli svijet. Akteri terorističkih napada su osuđeni, ubijeni ili izvršili samoubistvo. Posljednji napad se dogodio prije četiri godine u Sarajevu.

Međutim, i nakon te godine, niz bh. državljana osuđeno je za terorizam. Posljednja u nizu presuda donesena je prije nekoliko dana. Tada je Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo drugostupanjsku presudu kojom je Maksimu Božiću izrečena kazna zatvora od šest godina, a Edinu Hastoru tri godine za kazneno djelo terorizam.

Božić, Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu, koristio je imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed. Određeno vrijeme bio je u zatvoru u Austriji zajedno s Mevlidom Jašarevićem, koji je 2011. godine pucao na Veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

Mostar, rujan 1997.

Mostar, rujan 1997. bio je prvi teroristički akt u poslijeratnoj BiH

Smatra se da je napad u rujnu 1997. godine u Mostaru, gdje je aktivirana auto-bomba, bio prvi teroristički akt u poslijeratnoj BiH. Tada je u prolazu iz Splitske ulice prema zgradi policije ozjeđeno 29 osoba.

U pitanju je bomba s 30 kilograma TNT-a i MES-a, postavljena u vozilu golf.

Kako je ranije objavljeno, istraga je ustvrdila da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze s Al Qaidom.

Vitez, listopad 2008.

U tržnom centru "Fis" Vitez 2008. poginuo je radnik osiguranja

U tržnom centru "Fis" Vitez, u odjeljenju hipermarketa, u listopadu 2008. godine eksplodirala je bomba, od koje je poginuo radnik osiguranja Zvonko Barbić (28). Osmero ljudi je ozljeđeno.

Federalna uprava policije je, prenose Nezavisne, tu eksploziju proglasila terorističkim činom. Kasnije se ispostavilo da je bomba kojom je izazvano krvoproliće ostavljena u paketu.

Za terorizam je 2011. na devet godina zatvora osuđen Suvad Đidić, koji je optužen da je sačinio tu eksplozivnu napravu.

Bugojno, lipanj 2010.

U Bugojnu izvršen jedan od najgorih terorističkih napada u BiH

Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u listopadu 2010. godine u Bugojnu, kada je skupina radikalnih islamista digla u zrak Policijsku postaju.

Eksplozivna naprava postavljena je na zid Policijske uprave u Bugojnu. Poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba ranjeno.

Akteri ovog napada su uhićeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks.

Sarajevo, listopad 2011.

Mevlid Јašarević pucanjem na Veleposlanstvo SAD-a ranio jednog policajca.

Sarajevo je u listopadu 2011. godine potresao teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Veleposlanstvo SAD, kada je ranio jednog policajca.

Agonija ispred američkog veleposlanstva trajala je oko pola sata, a napadač je svladan brzom akcijom spasitelja kada je pogođen u nogu.

Jašarević, koji je osuđen na 15 godina zatvora, bio je pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči, kod Brčkog.

Zvornik, travanj 2015.

Nerdin Ibrić upao je u Policijsku postaju u Zvorniku i ubio pripadnika MUP-a RS

U travnju 2015. godine Nerdin Ibrić upao je u Policijsku postaju u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.

Napadač je ubijen u razmjeni vatre, a napad je označen kao pucanj u Republiku Srpsku i teroristički akt. Istraga je također pokazala i da se Ibrić posljednjih mjeseci prije napada družio s pripadnicima vehabijskog pokreta.

Sarajevo, studeni 2015.

Enes Omeragić ubio pripadnike Oružanih snaga BiH

Posljednji u nizu terorističkih napada dogodio se u studenom 2015. godine u Rajlovcu, u Sarajevu, kada je Enes Omeragić, blizak vehabijskom pokretu, ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića.

Napadač se potom raznio bombom nakon opsade njegove kuće, koju su izvele snage sigurnosti. Objavljene su potom izjave susjeda kako je Enes Omeragić izvjesno vrijeme bio na ratištu u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close