I zemlja čeka

Tekst gotov, Europa jedva čeka

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 08:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema informacijama dostupnim portalu Bljesak.info, izjava Predsjedništva BiH o traženim reformama iz EU, dovršena je u srijedu i bit će uskoro proslijeđena predsjednicima parlamentarnih stranaka u Državnom parlametu BiH.

Da je izjava usvojena, potvrdio je novinarima i Željko Komšić rekavši da je ''malo dopunjena na račun onih stavova iznesenih na zajedničkom sastanku u Delegaciji EU".

Ističući da nije vidio izjavu, Komšić je ocijenio kako bi ona trebala biti prihvatljiva svima. U izjavu je, rekao je, ubačeno da će se sve promjene koje se zahtijevaju u inicijativi odvijati u skladu sa Ustavom BiH.

"Ubačena je i odredba koju je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB tražio, a tiče se borbe protiv terorizma. Navedena je i obaveza da se u neko dogledno vrijeme razmatra i pitanje 'Sejdić-Finci' bez pozivanja na briselske principe na čemu je insistirao Milorad Dodik predsjednik SNSD", dodao je Komšić.

Europska unija već s nestrpljenjem iščekuje da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine što prije dopuni i na potpis političkim liderima pošalje izjavu o reformama koje će našu državu pokrenuti prema euroatlantskim integracijama.

Kako je za Dnevni avaz izjavila Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za zajedničku vanjsku poliiku i sigurnost i potpredsjednice Europske komisije Federice Mogherini, pozicija EU je sasvim jasna.

''Vijeće Europske unije priopćilo je da je put BiH naprijed, ali istovremeno i način na koji rješava bitna pitanja, poput nezaposlenosti i ekonomije, nepovratna pisana obveza koju će usuglasiti Predsjedništvo BiH, potpisati lideri stranaka i prihvatiti Zastupnički dom parlamenta BiH. EU očekuje da se poduzmu reforme koje su u okvirima procesa pristupanja EU'', kaže Kocijančič.

Po njezinim riječima, tekst pisane i potpisane i prihvaćene izjave treba sadržavati opredjeljenje da će se raditi na reformama definiranim u programu ''Rast i zapošljavanje", vladavini zakona i dobroj vlasti te rješavanju drugih problema funkcionalnosti, poput usvajanja mehanizma koordinacije.

''Europska unija sada jedva čeka da dobije usuglašen tekst opredjeljenja za reforme. Želimo ga vidjeti što je prije moguće'', istaknula je Kocijančič.

Kopirati
Drag cursor here to close