Dobro su se sjetili

Mijenjaju zakon i pravilnik - BiH će tek sada lakše do cjepiva protiv korone?

Ovaj zaključak mogao je biti usvojen i mnogo ranije da je bilo dobre volje, smatraju neki zastupnici
Vijesti / Flash | 30. 04. 2021. u 08:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH i Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zaduženi su da u roku od sedam dana izvrše izmjene i dopune zakona i Pravilnika cjepiva protiv virusa korona.

Podsjećamo, zastupnici Zastupničkog doma BiH su u srijedu, nakon nekoliko mjeseci odbijanja, ipak većinom glasova prihvatili prijedlog Nenada Stevandića, predsjedavajućeg Srpskog kluba u ovom domu, u kojem se traži da se usvoje odgovarajuće izmjene Pravilnika o postupku i načinu davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet s ciljem omogućavanja da se cjepiva protiv virusa korona, čiju su upotrebu prethodno odobrile Europska agencija za lijekove ili nadležne institucije susjednih zemalja, odmah mogu staviti u upotrebu i na teritoriji BiH. Od 35 prisutnih poslanika, 19 je glasovalo za, 10 protiv, a šest je bilo uzdržano.

Mogli su i ranije da jebilo volje

"Ovaj zaključak mogao je biti usvojen i mnogo ranije da je bilo dobre volje. Bespotrebno je izgubljeno vrijeme u borbi za što brže aktiviranje uvezenih cjepiva", istaknuo je Stevandić.

Nada se kako će sada ići brže sve vezano za nabavku cjepiva i registraciju lijekova, te da je usvojeni prijedlog na dobrobit građana Republike Srpske, ali i Federacije BiH i distrikta Brčko.

Po njegovom mišljenju, žalosno je da je deset poslanika bilo protiv ovog zakona te kaže da zbog toga razmišlja da podnese kaznene prijave protiv onih zastupnika koji su u proteklim mjesecima kočili donošenje ovako važnih izmjena, jer su, po njegovom mišljenju, ugrozili zdravlje građana i onemogućili brzu reakciju.

Stevandić podvlači da u roku od sedam dana Vijeće ministara i Agencija za lijekove i medicinska sredstava BiH moraju uraditi te izmjene.

"Ovo je bitka sa vremenom i zbog toga mi je nerazumljivo zašto su se usporavale stvari. Možda nekome smeta što je to predložio doktor Stevandić. Ako im to smeta, onda ću drugi put potpisati nekog drugog doktora", kazao je Stevandić za "Nezavisne novine".

Da bi zaključak imao efekta

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Zastupničkom domu BiH, za "Nezavisne" je rekao da je Klub SDA glasovao protiv ovog Stevandićevog prijedloga i da su oni cijelo vrijeme bili protiv.

Nije mogao navesti zbog čega su uzaslanici SDA bili protiv ovog prijedloga.

Na upit da prokomentira Stevandićevu izjavu da razmišlja o kaznenim prijavama protiv onih izaslanika koji su kočili prijedlog, Osmanović je rekao da svaki izaslanik ima pravo da glasuje kako želi.

Dženan Đonlagić, poslanik DF-a, ističe za "Nezavisne" da ovo nije zaključak Parlamentarne skupštine BiH, nego samo Zastupničkog doma.

"Da bi zaključak imao efekta, treba proći i kroz Dom naroda. Kao što je već poznato, tamo SNSD i HDZ, udruženim snagama, vrše otvorenu institucionalnu blokadu. To onemogućava da državni parlament bilo šta donese, a da stupi na snagu. Tako i ovo, u konačnici neće značiti ništa u praksi", rekao je Đonlagić.

Kopirati
Drag cursor here to close