Wigemark

Tek na jesen ćemo znati vrijedi li nam popis

Vijesti / Flash | 01. 07. 2016. u 08:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska Unija primila k znanju prve objavljene rezultate popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine'', rekao je te šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark te dodao kako treba biti oprezan s formulacijama da su ti rezultati u skladu s međunarodnim standardima, jer to tek treba utvrditi.

Wigemark je za Dnevni avaz rekao kako će konačna ocjena Međunarodne monitoring misije obuhvatiti sve aktivnosti za distribuciju konačnih rezultata.

''Međunarodna monitoring misija ocijenit će kvalitet popisa stanovništva nakon detaljne analize. Još ne možemo ocjenjivati fazu obrade i distribucije podataka. To će biti urađeno tek na jesen", rekao je Wigemark za Dnevni avaz.

Ponovio je kako su rezultati popisa od ključne važnosti za socio-ekonomsko planiranje u BiH, te da će pomoći u provođenju Reformske agende i procesu europskih integracija.

Šef Delegacije EU smatra da je problem što "dio zemlje, odnosno Republika Srpska, ne priznaje rezultate popisa, iako je Zavod za statistiku Srpske sudjelovao u cijelom procesu".

Wigemark kaže kako za EU nije važno koliko u BiH ima Bošnjaka, Srba i Hrvata, već koliko ima stanovnika, čime se bave, jesu li zaposleni, koliko je studenata i koja im je dobna struktura.

"To su podaci koji su ključni", naglasio je Vigemark.

Podsjećamo,prema rezultatima koje je objavila Agencija za statistiku BiH, Bošnjaka u BiH je 50,11 posto, Srba je 30,78 posto a Hrvata 15,43 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close