Revizija

'Tajno' probijeno četiri milijuna KM

Vijesti / Flash | 09. 07. 2014. u 12:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde Republike Srpske ''probilo'' je dozvoljeni proračun za gotovo četiri milijuna KM u prošloj godini, a zbog tog i drugih propusta u radu od revizije su dobili mišljenje s rezervom.

U tom resoru Vlade RS-a nisu štedjeli, pa ni na rashodima po osnovu utroška energije, komunalnih i komunikacijskih sredstava, gdje je Glavna služba za reviziju javnog sektora utvrdila prekoračenje troškova od gotovo milijun KM.

Više od dozvoljenog trošeno je i za režijski materijal, tekuće održavanje, dok je, između ostalog, na rashodima za stručne usluge potrošeno čak 1.248.173 KM više u odnosu na rebalans proračuna za resor Ministarstva pravde RS-a.

Po nalazu revizije, stvarno izvršenje proračuna najmanje je za 3.984.386 KM više u odnosu na rebalans proračuna. Odstupanje potrošnje u odnosu na raspoloživa sredstva nije u skladu sa Zakonom o proračunskom sustavu RS-a.
Međutim, to nije jedino kršenje zakona u resoru koji je zadužen za poštivanje zakona.

Tako je, primjera radi, u Osnovnom sudu Banja Luka utvrđeno neprimjenjivanje Zakona o javnim nabavkama i pojedinačna odstupanja od procedura propisanih tim zakonom.

Revizija je utvrdila da je Centru Vlade RS-a za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih odobren iznos od 276.392 KM za ugovore o djelu zaključene s fizičkim osobama koje su angažirane na unosu i sređivanju dokumentacije po projektu „Podrška za istraživanje, dokumentiranje i analizu“.

Projekt ima oznaku „tajno“, a u okviru njega su sklopljeni i ugovori o djelu s fizičkim osobama iz inozemstva čije pojedinačne vrijednosti iznose 10.000 KM mjesečno.
Glavna služba za reviziju javnog sektora je utvrdila i da je neprofitna organizacija „Istorijski projekat Srebrenica“ dostavila zahtjev za dodjelu sredstava u iznosu 200.000 KM.

Međutim, revizori navode da, prema dostavljenom izvještaju o radu za 2013. godinu, nije moguće uspostaviti dosljednu vezu između planiranih i realiziranih aktivnosti te organizacije koju vodi Stefan Karganović.

Konačan izvještaj o realizaciji financijskog plana za „Istorijski projekat Srebrenica“ nije dostavljen, ali su reviziji predstavljeni izvještaji za razdoblje 1. siječanj -15. prosinca 2013. godine.

Od doznačenih 88.650 KM, prema dostavljenim izvještajima, utrošeno je: 28.713 za zakup, 28.327 za putovanja i smještaj; 19.180 za stručne usluge; 5.827 za bruto naknade izvan radnog odnosa; 2.843 za komunikacijske usluge i 3.760 KM za sve ostale rashode.

Kopirati
Drag cursor here to close