borba protiv radikala

Tadžikistan: Policija preventivno obrijala 13.000 ljudi

Vijesti / Flash | 20. 01. 2016. u 23:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Tadžikistanu je prošle godine obrijala brade više od 13.000 muškaraca i zatvorila više od 160 radnji koje su prodavale tradicionalnu muslimansku odjeću u okviru borbe te zemlje protiv, kako kažu, "stranih" utjecaja, prenosi Al Jazeera.

Bahrom Sharifzoda, šef regionalne policije regije Khathlon, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da su pripadnici agencija reda i zakona uvjerile više od 1.700 žena i djevojaka da prestanu nositi marame u većinski muslimanskoj zemlji u Središnjoj Aziji.

Ovi potezi se smatraju vidom borbe protiv radikalizma. Tadžikistansko sekularno vodstvo dugo pokušava da spriječiti prelijevanje radikalnih tradicija iz susjednog Afganistana.

Prema neslužbenim procjenama, više od 2.000 Tadžikistanaca se bori u Siriji.

Prošlo tjedan je državni parlament izglasao zabranu za korištenje "stranih" imena koje zvuče kao arapska, te je zabranjen brak među prvim rođacima.

Očekuje se da zakon odobri predsjednik Emomali Rahmon, koji je poduzeo mjere da promovira sekularizam te da obeshrabri uvjerenja i običaje koje smatra stranim ili prijetnjom po stabilnost Tadžikistana, navodi Radio Liberty.

U tujnu je Vrhovni sud Tadžikistana zabranio jedinu registriranu islamsku političku stranku u zemlji, Islamsku renesansnu stranku Tadžikistana, nakon višemjesečnog nasilja za koje je vlada okrivila radikalnu islamizaciju.

Rahmon vlada Tadžikistanom od 1994. a očekuje se da se njegov aktualni predsjednički mandat okonča 2020. godine, pišu Agencije.

U prosincu je parlament predsjedniku i njegovoj obitelji odobrio doživotni imunitet od kaznenog progona, davši Rahmonu titulu "Lidera nacije" i službeno ga proglasivši "osnivačem mira i nacionalnog jedinstva Tadžikistana".

Zemlja od 7,1 milijuna stanovnika se bori sa siromaštvom i nestabilnosti od stjecanja neovisnosti od Sovjetskog saveza prije više od dva desetljeća. Zemlja je uveliko ovisna o Rusiji, gdje većina Tadžikistanaca ide da radi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close