Tadić u Bruxellesu: Moramo naći rješenje za bh. Hrvate

Vijesti / Flash | 08. 06. 2011. u 09:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije istakao je na tribini u Bruxellesu kako BiH predstavlja Jugoslaviju u malom i napomenuo da je Jugoslavija bila komplicirana zemlja.

"Nažalost, u Jugoslaviji nismo izbjegli rat. Iako sam uvjeren da će u BiH biti mir, tamo rešenje moraju naći svi zajedno, a prije svih oni sami - Srbi, Bošnjaci i Hrvati. To je moj savjet i drugim (vanjskim) akterima u BiH - nemojte se baviti time da namećete rešenja Bosni", izjavio je Tadić.

On je ocijenio kako je pitanje Hrvata jedan od najopasnijih problema danas u BiH.

"Možda je vama neobično da baš ja spominjem hrvatsko pitanje ovdje u Bruxellesu, ali kao predsjedniku Srbije meni je stalo i do Hrvata koji žive u BiH, jer oni u velikom broju napuštaju tu zemlju", rekao je Tadić.

On je precizirao da je ranije u BiH bilo 800 000 Hrvata, a sada ih je 500 000.

"To je nevjerojatan, vrlo opasan proces, jer bi se moglo desiti da u BiH ostanu samo dvije etničke grupe. Zato moramo naći rješenje za pitanje bosanskih Hrvata. Kad Hrvatska uđe u EU, Hrvati iz BiH mogli bi imati motiva da napuste svoju zemlju i odu u Hrvatsku", kaže Tadić.

Na tribini uglednog instituta EPC (European Policy Center) Tadić je naglasio kako je integritet BiH osiguran zbog dobre suradnje Hrvatske i Srbije.

"Predsjednik (Hrvatske Ivo) Josipović i ja snažno i u potpunosti podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Nemojte podcjenjivati sposobnost nas u regiji da se dogovorimo sami između sebe i isto tako nemojte precjenjivati sposobnost treće strane da rješava naše probleme", poručio je Tadić.

Odgovarajući na pitanje o odnosu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, Tadić je rekao kako je Dodik jedan od političara u BiH sa kojima ima odlične odnose, ali i naglasio da im ne nameće rješenja.

"Imam odlične odnose sa Dodikom, kao i sa bivšim predsjednikom RS Draganom Čavićem, liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom... Također i s Bakirom Izetbegovićem i Sulejmanom Tihićem (SDA), ali nikome od njih ne namećem rešenja. Ne namećem tako rešenja ni predsjedniku RS Miloradu Dodiku", izjavio je Tadić.

Tadić kaže kako to ne radi zato, jer "ne hoda Miloševićevim tragom i ne koristi se njegovom metodologijom".

Predsjednik Srbije sudjelovao je na tribini na kojoj je moderator bio Wilfried Martens, predsjednik Europske narodnjačke stranke, krovne organizacije europskih demokršćana.

Kopirati
Drag cursor here to close