Opće operativne okolnosti

Svjetski poredak do 2035: Amerika strahuje od Kine, Rusije i Indije

Vijesti / Flash | 31. 07. 2016. u 14:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do 2035. godine Sjedinjene Američke Države bi se mogle naći u situaciji da se Rusija i Kina izjednače s njima ili da prijeđu Zapad na ekonomskom i vojnom planu, navedeno je u dokumentu 'Opće operativne okolnosti 2035' koji je objavio Istraživački centar Pentagona.

U izvještaju se navodi da će za 20 godina SAD i njihovi saveznici živjeti u svijetu u kojem će formiranje globalnog poretka u obliku na koji su oni navikli poslije završetka Hladnog rata biti složeno, ako ne i nemoguće, piše Sputnjik.

''Države čiji utjecaj stalno raste, na primjer Kina, Rusija, Indija, Iran i Brazil, sve češće izražavaju nezadovoljstvo svojim pozicijama, pravima i ovlaštenjima u postojećem međunarodnom sustavu'', navedeno je u istraživanju.

Rusija će nastaviti modernizirati svoje kopnene, zračne i mornaričke međukontinentalne nuklearne kapacitete i ostvarivati mjere obuzdavanja, među kojima su ''neočekivane nuklearne vježbe, letovi bombardera i strateški izviđački letovi iznad teritorije SAD''.

U izvještaju se Rusija, Kina, Indija i druge zemlje nazivaju 'državama-revizionistima' koje će zaključivati alternativne savezničke sporazume dok će resursi Zapada koji se smanjuju negativno uticati na dominaciju Washingtona u svijetu. Naglašava se da zasad nema te snage koja bi se otvoreno mogla suprotstaviti globalnom utjecaju Amerike, ali da se ona i njeni saveznici i partneri više ne razvijaju brzinom kojom se razvijaju njihovi potencijalni suparnici.

''I ne samo to, buduća znanstvena i tehnička dostignuća dovest će do učvršćivanja pariteta igrača na svjetskoj sceni i omogućit će potencijalnim protivnicima da efikasnije upute izazov globalnim interesima SAD-a'', zaključuje se u izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close