Nečovječna djela

Svjedok: Nidžo me je tukao

Vijesti / Flash | 18. 12. 2014. u 16:01 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužiteljstva BiH je ispričao kako ga je optuženi Nikola Marić udarao prilikom zarobljavanja. Ćamil Subašić je ispričao da je u selu Gračanica (općina Prozor) živio do početka srpnja 1993. godine, kada ga je Nikola Marić odvojio od žene i djece i odvezao 'ladom nivom' u Vatrogasni dom u Prozoru.

Prije nego ga je povezao u Prozor, svjedoka je, kako je kazao, optuženi Marić tukao desetak minuta. "Počeo me bubati, lemati šakama, kundakom... Govorio sam mu: 'Nemoj, Bog ti pomogao'", rekao je Subašić i dodao da i danas ima posljedice od udaraca u vidu glavobolja.

Optuženi Nikola Marić je pitao svjedoka zašto mu nije kazao da ga je tukao kada su nakon rata pili rakiju u njegovoj kući, na što svjedok nije dao jasan odgovor. Upitan da li danas ovako svjedoči zbog kazne za nezakonit ribolov, svjedok je negirao. Subašić je rekao da poznaje Marića od prije rata, te da je optuženi bio čuvar ribolova.

Prema iskazu svjedoka, iz Vatrogasnog doma odveden je u podrum stanice policije, odakle je prebačen u logor Dretelj, dok je njegova obitelj protjerana krajem kolovoza na konjičku teritoriju. Nikola Marić zvani Nidžo optužen je da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od studenog 1992. do listopada 1993. na području Prozora sudjelovao u ubojstvima, progonu, mučenju i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok S-4 je kazao da je zarobljen početkom srpnja 1993. u jednom selu općine Prozor, odakle je s drugim muškarcima odvezen u Srednjoškolski centar u Prozoru. Prilikom zarobljavanja, kako je naveo, vidio je u svom selu optuženog Nikolu Marića. "Imao je neuredne brkove i bradu, malo dužu kosu. Imao je pušku i neku kapu ili maramu na glavi", naveo je svjedok, koji je rekao da je nakon određenog vremena uspio pobjeći dok je vođen na obavljanje prinudnih radova.

Na ovom suđenju bio je i Nusret Nuspahić, koji je kazao da ga je iz sela Duge (općina Prozor) u travnju 1993. u policijsku stanicu odveo Nikola Marić. "Što se mene tiče, nisam imao problema s njim, niti sam vidio da nekoga tuče", izjavio je Nuspahić. Nakon petnaestak dana on je pušten, te ga, kako je naveo, ponovho uhićuju u srpnju, kada ga odvode u Srednjoškolski centar u Prozoru.

Ovaj svjedok je rekao da je u to vrijeme njegova obitelj protjerana, zajedno s Bošnjacima iz svih sela sa teritorije općine Prozor, a da je on iz Prozora premješten u logor Dretelj. Nastavak suđenja je zakazan 8. siječnja, prenosi Justice report.

Kopirati
Drag cursor here to close