Prozor-Rama

Svjedoci obrane tvrde: Nikola Marić nas nije zlostavljao

Vijesti / Flash | 08. 01. 2016. u 16:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prozora, svjedok obrane je ispričao da mu je optuženi Nikola Marić 28. kolovoza 1993. spasio život.

''Popeo sam se na kamion za razmjenu sa ženom i punicom. Vojnik je kazao: 'Izlazi, majku ti balijsku, šta ćeš ti tu?'. Uzeo je pušku, htio je da me ubije. Tada je autom došao Nikola Marić. Povikao je: 'Ne', i tako me spasio'', prisjetio se zaštićeni svjedok C.

On je izjavio da je potom, s još nekoliko vojno sposobnih muškaraca iz sela Višnjani, općina Prozor, odveden u Srednjoškolski centar u Prozoru, gdje je bio zatvoren do sredine prosinca 1993. godine, a nakon toga je prebačen za Mostar i u logor Dretelj.

U srednjoj školi u Prozoru nije viđao optuženog, rekao je svjedok, dodavši da ništa loše nije čuo o njemu.

Marić je, kao bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen po 25 točaka optužnice da je od studenog 1992. do listopada 1993. godine sudjelovao u ubojstvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad bošnjačkim stanovništvom u Prozoru.

Na ovom ročištu iskaz je dala Slobodanka Milović, koja je ispričala da je sa svekrom i njegovom ženom stigla u selo Lug, općina Prozor, kod roditelja optuženog Marića.

Ona je navela da su u kući obitelji Marić bili jedan dan, zajedno sa srpskom obitelji Rajković, koje je Nikola Marić obilazio i u Prozoru i pomagao ih.

Nakon toga, kako je posvjedočila, Marićeva obitelj ih je zbog sigurnosti prebacila u selo Borovnice. Tu su se zadržali oko osam dana, a nakon toga su se vratili u grad.

''Jedne prilike 1993. godine Nikola Marić se pojavio na mojim vratima sa ruksakom punim hrane, jer je saznao da mi je muža zarobila Armija BiH u Konjicu. Kazao je: Djeca ne smiju biti gladna'', navela je svjedokinja.

Ona je izjavila da muslimanske obitelji koje su živjele u zgradi gdje i njen svekar, nisu cijeli rat ostale tu. Na pitanje Tužiteljstva svjedokinja Milović nije znala reći šta je bilo s muslimanskim obiteljima u srpnju 1993. godine u Prozoru.

Na pitanje optuženog Marića svjedokinja je odgovorila da on nije mogao sudjelovati u prozorskom sukobu u listopadu 1992. godine jer se nije moglo ući u grad. Tužiteljstvo je konstatiralo da je riječ o mišljenju svjedokinje.

Suđenje će biti nastavljeno 15. siječnja, javio je BIRN - Justice Report.

Kopirati
Drag cursor here to close