šok

Svijet mora vidjeti istinu: Bild izašao bez ijedne slike

Vijesti / Flash | 08. 09. 2015. u 13:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najprodavanije novine u Njemačkoj izašle su danas u printanom i online izdanju bez ijedne slike. Objasnili su da je to njihov odgovor na prigovore koje primaju zbog objave potresne slike trogodišnjeg sirijskog izbjeglice Ajlana Kurdija, čije je tijelo pronađeno nasukano na turskoj obali.

U Bildu kažu da je fotografija malog Ajlana koji se utopio prošli tjedan zajedno s majkom i bratom prouzročila zaprepaštenje i suosjećanje te potresla milijune ljudi.
Odluka o uklanjanju svih slika iz novina došla je nekoliko dana nakon što su na cijeloj stražnjoj stranici objavili sliku dječaka koji leži licem dolje na plaži Bodrum. Slika je imala popratan tekst u kojem se traži akcija Europe. Iako je fotografija potaknula brojne rasprave o statusima izbjeglica, mnogi mediji su odlučili ne objaviti je jer je previše potresna. Objavljivali su većinom fotografiju policajca koji nosi Aylanovo tijelo, prenosi Net.hr.


U Britaniji je primjerice samo Independent objavio spornu fotografiju:
“Osjećali smo, i još osjećamo, da je šok vitalni instrument novinarstva, a time i demokracije. Željeli smo šokirati svijet kako bi potaknuli na akciju”, kazao je urednik Independenta Amol Rajan, piše Guardian.

Bild je fotografiju Ajlana povezao s poznatom fotografijom gole djevojčice iz Vijetnama koja je uslikana dok bježi od napalm bombi: “Svijet mora vidjeti istinu kako bi se mijenjao”, zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close