Putin

Svijet je osjetio dašak olakšanja nakon potpisivanja sporazuma o iranskom nukelarnom programu

Vijesti / Flash | 14. 07. 2015. u 12:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija pozdravlja odluku koju su donijeli grupa P5+1 i Iran u utorak u Beču, objavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

''Rusija pozdravlja odluku postignutu danas u Beču o rješenju situacije oko iranskog nuklearnog programa, i pristajanje grupe P5+1 i Irana na akcijski plan. Sigurni smo da je svijet danas osjetio dašak olakšanja'', navodi website Kremlja Putinovu izjavu.

Sporazum između grupe P5+1 i Irana bitan je za realizaciju planova suradnje između Moskve i Teherana na miroljubivim nuklearnim aktivnostima, priopćio je ruski predsjednik, prenosi Sputnik.

Rusija i Kina će inzistirati na ukidanju embrga

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je njegova zemlja zadovoljna rezultatom pregovora o nuklearnom programu između svjetskih sila i Irana.

Obraćajući se novinarima u Beču u utorak, Lavrov je izjavio da će Rusija i Kina inzistirati na što skorijem ukidanju embarga na oružje Iranu. Ipak, kazao je, "Iranci su pristali na kompromis" jer je "Zapad insistirao da embargo treba ostati".

Lavrov je kazao da je Iran pristao da embargo ostane na snazi narednih pet godina. On je, ipak, dodao da će tijekom tog razdoblja Iran biti u stanju da izvozi oružje "pod uvjetom da obavijesti i dobije potvrdu Vijeća sigurnosti UN-a".

Sporazum nije izgrađen na povjerenju

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da povijesni sporazum s Iranom "nije izgrađen na povjerenju, on je izgrađen na verifikaciji".

Obama kaže da su svi iranski putevi ka nuklearnom oružju presječeni na osnovu odredbi sporazuma objavljenog u utorak. Američki predsjednik je izjavio da će Iran ukloniti dvije trećine svojih instaliranih centrifuga i 98 posto svojih zaliha urana.

U zamjenu za to, tvrdi on, Iranu će biti fazno ublažavane sankcije dok ispunjava odredbe sporazuma, prenosi AP. Obama je zaprijetio ulaganjem veta na svaki prijedlog iz Kongresa koji bi blokirao provedbu sporazuma. Kazao je da su bez sporazuma "veće šanse za novi rat" na Bliskom istoku.

Kopirati
Drag cursor here to close