Kritike i poziv

Svijet bi trebao naoružati palestinski narod

Vijesti / Flash | 29. 07. 2014. u 08:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei u utorak je optužio Izrael da je počinio "genocid" u pojasu Gaze i pozvao je islamski svijet da naoruža Palestince za borbu protiv "cionističkog režima".

U govoru povodom obilježavanja Bajrama, Hamnei je izjavio da se Izrael ponaša poput "bijesnog psa" i da njegove akcije izazivaju humanitarnu katastrofu, prenosi AFP.

''Narod okružen na malom prostoru i kome su zatvorene granice, bez snabdijevanja vodom i strujom, suočen je s naoružanim neprijateljem'', izjavio je on o tri tjedna borbi u pojasu Gaze u kojima je ubijeno više od 1.100 Palestinaca i 53 Izraelca.

''Otpor naroda se nastavlja. To je lekcija za sviju nas'', kazao je Hamnei i odbacio pozive za primirjem u pojasu Gaze, rekavši kako je to pokušaj SAD-a i europskih država da spase Izrael i da Hamas treba biti dodatno naoružan, umjesto da bude razoružan jer u tom slučaju "ne bi bio u stanju da se brani".

Kritizirao je i poziv američkog predsjednika Baracka Obame na "razoružanje terorističkih grupa i demilitarizaciju Gaze".

''Mi tvrdimo suprotno. Svijet, a posebno islamske zemlje, trebao bi naoružati palestinski narod'', izjavio je Hamnei.

Istodobno, izraelski premijer Benjamin Netanyahu kritizirao je poziv Vijeća sigurnosti UN-a za trenutnim humanitarnim primirjem u Gazi, priopćeno je iz Ureda premijera.

''Priopćenje Vijeća sigurnost objavljeno u nedjelju udovoljava potrebama ubilačke terorističke grupe koja napada izraelske civile i ne uzima u obzir izraelske sigurnosne potrebe'', navodi Netanyahuov ured njegovu izjavu upućenu generalnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, prenosi Reuters.

Izraelski premijer aludirao je na teritoriju pod kontrolom islamističkog pokreta Hamas.

Kopirati
Drag cursor here to close