Prevencija

Švicarska želi pojačati mjere protiv terorizma

Vijesti / Flash | 23. 06. 2016. u 14:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švicarsko federalno vijeće želi pojačati dispozitiv preventivnih policijskih mjera antiterorističke borbe. Vlada želi da se zaštiti od terorističke prijetnje i spriječi njegovo širenje.

Aktuelna legislativa omogućava samo da se zabrani osobama koje predstavljaju prijetnju ulazak na teritorij, ali ne spriječava odlazak. Federalno vijeće sada planira da opstruira odlazak simpatizera džihada koji pokušavaju integrirati terorističku organizaciju u inozemstvo.

Osumnjičeni će biti u obavezi da se redovno javljaju policiji kako bi ona pratila njihovo ponašanje. U slučaju ozbiljne sumnje, bit će im povučena dokumenta o identitetu da bi se spriječio njihov odlazak.

Švicarska će također surađivati sa stranim vlastima dozvolivši Federalnom uredu policije (FEDPOL) da zabilježe kretanje osoba, bez njihovog znanja, u prostor Schengena da bi dobili važne informacije o njihovom mjestu boravka.

Obavještajna služba Konfederacije je identificirala do lipnja 52 slučaja osoba koje su otišle iz Švicarske da se pridruže IS-u, kao i 24 druga nepotvrđena prema Somaliji i Bliskom istoku. Među 76 slučajeva, 29 osoba su nositelji švicarske putovnice, od kojih je 17 dvonacionalno, naveo je Le Figaro.

Kopirati
Drag cursor here to close