Do kraja godine?

Svi žele u Njemačku: Obustavljeno davanje termina za vize

Vijesti / Flash | 26. 05. 2017. u 07:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početkom prošle godine državljanima zemalja zapadnog Balkana olakšano je zapošljavanje u Njemačkoj, čime se u veleposlanstvima smanjio broj zahtjeva za azile, ali drastično povećao broj zahtjeva za vizu. Najviše je radnika iz BiH zainteresirano za odlazak iz zemlje, zbog čega je, kako doznaje Klix.ba, Veleposlanstvo Njemačke u BiH obustavilo davanje termina za podnošenje zahtjeva za vize.

Do novinara su stigle brojne žalbe građana BiH koji već tjednima čekaju termine. Kako su im kazali, zabrinuti su jer bi im njemački poslodavci mogli uskoro raskinuti ugovore zbog čekanja.

"Usljed olakšica za pristup njemačkom tržištu rada za građane zemalja zapadnog Balkana, koje su stupile na snagu 1. siječnja 2016. godine, broj zahtjeva za vize je drastično porastao. Na osnovu te velike potražnje, znatno je produženo vrijeme čekanja na termine. Veleposlanstvo u ovom trenutku, unatoč kadrovskom pojačanju odjela za vize, ne može ponuditi više termina", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu Natascha Garloff-Jonkers.

Iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH kazali su kako nisu dobili obavijest od veleposlanstva o obustavljanju davanja termina za vize.

"Veleposlanstvo nas nije službeno obavijestilo da planira obustavljanje davanja termina. Ako je istina da je došlo do obustave davanja termina, najvjerojatnije je razlog da su termini za podnošenje zahtjeva za vize već zauzeti do kraja 2017. godine", rekli su za Klix iz Agencije.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Savezna agencija za zapošljavanje Njemačke već nekoliko godina šalju medicinare iz BiH u Njemačku putem Dogovora o zapošljavanju medicinskih radnika iz BiH.

"Kandidati koji idu u Njemačku putem ovog dogovora imaju svoj termin za podnošenje zahtjeva za vizu", dodaju iz agencije.

Posljednjih godina tisuće državljana BiH otišlo je raditi u Njemačku, a među njima je najviše medicinskih i građevinskih radnika. Prošle godine njemačka ministrica za rad i socijalna pitanja Andrea Nahles otkrila je kako bi Njemačka u narednih pet godina trebala izdati dozvole za 20.000 radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

Trenutno su u Njemačkoj najtraženija zanimanja vezana za medicinsku struku, od doktora medicine, specijalizanata, medicinskih sestara, do njegovatelja, za IT sektor i programiranje traže se inženjeri elektrotehnike, mehatroničari, kao i zanimanja vezana za građevinarstvo, usluge prijevoza, transporta i slično.

Zbog nemogućnosti dobivanja termina za podnošenje vize, najviše će ispaštati oni koji čekaju na odlazak iz BiH u svrhu spajanja obitelji. Nije poznato kad će Veleposlanstvo Njemačke u BiH početi davati nove termine.

Kopirati
Drag cursor here to close