Dodik

Svi smo očekivali ovakvu odluku suda, pa i Bakir

Vijesti / Flash | 09. 03. 2017. u 15:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o odbijanju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije očekivana, ali da je time riješen samo jedan problem, dok ostaje glavni problem - zloupotreba ovlasti u BiH.

"Svi smo znali da će se upravo tako nešto dogoditi, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je ovaj sud svjestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju proceduru", ocijenio je predsjednik Srpske.

Dodik upozorava da je ovom odlukom samo jedan problem riješen, te ostaje onaj glavni - zloupotrebe ovlasti, jer je netko pokušao da u ime BiH premjesti odlučivanje iz Predsjedništva BiH u sarajevsku Vijećnicu i da suglasnost za djelovanje nekadašnjem agentu BiH pred sudom u Haagu Sakibu Softiću.

Predsjednik je istaknuo da nema povjerenja u Tužiteljstvu BiH, zbog čega poziva Tužiteljstvo Republike Srpske da protiv Softića pokrene kazneni postupak za lažno predstavljanje i zloupotrebu ovlasti, kako bi se cijela ta situacija "raščistila".

"Oko tog pitanja je postignuta određena razina jedinstva u Srpskoj, iako nismo uspjeli da u Narodnoj skupštini osiguramo jedinstvo svih. Neki su odmah sljedeći dan potrčali u Vijeće ministara BiH i pokazali da nisu dostojni predstavljati Republiku Srpsku, niti bilo što učiniti", smatra Dodik.

On je dodao da upravo ovakva odluka suda u Haagu pokazuje koliko je Republika Srpska bila u pravu i da se zbog toga ne smije odustati od ovog pitanja, jer ovaj slučaj nije riješen.

"On je tek počeo, jer je suština u lažnom predstavljanju i obmanjivanju javnosti. Dobro je što je to i urađeno, svi smo znali da će se to dogoditi, čak mislim da je i Bakir Izetbegović o tome na taj način razmišljao, ali nije dobro što se uvela nova praksa - odlučivanje jednih u ime svih. To se ne može dozvoliti", poručio je predsjednik Srpske.

Dodik smatra i da je SDS pogriješio kada nije prihvatio jedinstven nastup u smislu reagiranja na ovu situaciju. "Mislim da se ponovo moramo vratiti ovom pitanju zloupotrebe u predstavljanju BiH", zaključio je Dodik.

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close