Analiza washington posta

Svi se bave IS-om, postoje i gori gospodari iz sjene

Vijesti / Flash | 27. 03. 2015. u 12:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se svijet bavi ekstremistima takozvane Islamske države, al-Nusra front konsolidira svoje snage, sve se čvršće ukopava u Siriji te, dugoročno gledajući, prijeti da postane čak i veća sigurnosna prijetnja od Bagdadija i njegovih krvnika, kratak je zaključak analize koju je ovih dana objavio Washington Post.

Naime, ta sirijska podružnica terorističke mreže al-Qa’ide preuzima sve veću kontrolu nad teritorijem koji se proteže od turske granice prema središnjoj i južnoj Siriji, obračunavajući se pritom sa svojim umjerenijim protivnicima i tlačeći lokalno stanovništvo - samo što, za razliku od IS-a, svoja zvjerstva ne objavljuje na internetu i društvenim mrežama.

Njezino je djelovanje, tvrdi Washington Post, jednako brutalno i zabrinjavajuće, samo što to radi potiho, promičući se u jednog od ključnih igrača u četverogodišnjem sukobu u Siriji koji kompromitira ostale pobunjeničke grupe, uništavajući Zapadu ionako vrlo male šanse da u Siriji pronađe saveznika po svojoj mjeri.

Pobunjeničke frakcije

''Al-Nusra front će najvjerojatnije nadživjeti tzv. Islamsku državu u Siriji te predstavljati ozbiljnu i egzistencijalnu prijetnju težnjama sirijskog naroda za razvoj pluralističkog i demokratskog društva'', smatra Fawaz A. Gerges, direktor Centra za Bliski istok pri London School of Economics.

Osnivanje Al-Nusra fronta obznanjeno je 2012. godine. Kako piše Washington Post, u njegovu je nastanku financijama, ljudima, ali i oružjem pomogla tzv. Islamska država. No, al-Nusra i IS, kao njezin mentor, razišli su se godinu dana kasnije zbog ideoloških, ali i strateških razloga. Al-Nusra je, zaklinjući se na lojalnost terorističkoj mreži al-Qa’idi, počela sarađivati s drugim pobunjeničkim grupacijama u Siriji, sa zajedničkim ciljem svrgavanja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

No, u posljednjih nekoliko mjeseci počela se obračunavati s umjerenijim pobunjeničkim frakcijama. Tako je, primjerice, u sirijskoj pokrajini Idlib pregazila dvije prominentne pobunjeničke grupacije koje su podržavali Amerikanci. Nakon žestokih sukoba Harakat Hazm je objavio da prestaje s djelovanjem, a šef Sirijske fronte revolucionara Džamal Maruf pobjegao je u Tursku.

Te umjerene pobunjeničke frakcije al-Nusra je počela napadati, tvrdi za list pod uvjetom anonimnosti jedan od zapadnjačkih diplomata koji djeluje na Bliskom istoku, nakon što je međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, u septembru prošle godine počela provoditi zračne udare u regiji. Njima nisu ciljali samo tzv. Islamsku državu, nego i skupinu pod imenom Khorasan koju definiraju kao specijalnu ćeliju al-Nusre, sastavljenu od viših dužnosnika al-Qa’ide, čija je glavna zadaća pripremanje napada protiv ciljeva na Zapadu. Od početka djelovanja međunarodne koalicije protiv IS-a američke su snage, objavile su to nedavno, napale 17 meta izravno povezanih s Khorasanom. Al-Nusra je odgovorila. Uslijedila je serija napada koji su za njih bili uspješni.

''Sada je preuzela cjelovitu kontrolu nad strateškim područjem između pokrajina Idlib i Hama u sjeverozapadnoj i središnjoj Siriji'', tvrdi spomenuti diplomat.

Prisile na preobraćenje

Istovremeno je postajala sve agresivnija prema lokalnom stanovništvu. Tako se u siječnju ove godine pojavila informacija da su pripadnici al-Nusre navodno javno smaknuli jednu ženu u Idlibu zbog optužbe da je prostitutka. Provode i javna bičevanja, razapinjanja i otmice, ali to ne objavljuju na internetu. Optužuje ih se da su, također u siječnju, bombardirali hram posvećen muslimanskom učenjaku iz 13. stoljeća, što oni žestoko negiraju (iako su njihovi pripadnici viđeni kako postavljaju bombe).

''Oni se pokušavaju predstaviti kao racionalniji, umjereniji, dinamičniji. Ne slave divljaštvo na isti način kao IS'', objašnjava Gerges. No, očevici tvrde da je njihovo najveće zlodjelo koje su dosad proveli prisiljavanje manjinskih Druza, pripadnika istoimene šijitske sekte, koji žive u Džabal al-Sumaku u Idlibu, da se preobrate na sunitski islam. Dosad su ih stotine prisilili na preobraćenje, čak su se i pohvalili da su početkom februara sklopili ugovor o preobraćenju s Druzima u 14 sela. Prema tom sporazumu, Druzi će implementirati islamske zakone, uništiti grobnice, uvesti “islamski” način odijevanja za žene i zabraniti zajedničke škole za djevojčice i dječake. Mnogi od njih pobjegli su glavom bez obzira pred al-Nusrinom vizijom društvenog uređenja.

''Vjerojatno ćemo vidjeti takvu vrstu ponašanja al-Nusre u pokrajini Idlib jer oni u tom dijelu Sirije postaju dominantni faktor i trenutno su u jeku napora da eliminiraju tamošnje rivale. Al-Nusra, ultimativno, želi vladati Sirijom'', tvrdi Faysal Itani iz Atlantic Councila.

Kako bi to ostvarila, al-Nusra je uspostavila široku mrežu socijalnih usluga i šerijatskih sudova te vlada - tvrdi se - neograničeno. Preostale pobunjeničke frakcije u pokrajini djeluju samo uz njeno odobrenje. Naravno, takvo je ponašanje sve više otuđuje od njezinih dosadašnjih saveznika. Primjerice, glavna sirijska pobunjenička skupina, Sirijsko nacionalno vijeće, u prošlosti je bila vrlo oprezna da ne kritizira al-Nusru, no sada je promijenila svoj stav.

''Zabrinuti smo zbog al-Nusrinih najnovijih akcija te zlostavljanja stanovnika i boraca Slobodne sirijske vojske'', istaknuo je njihov glasnogovornik Salem al-Meslet. No, al-Nusra ima svoju verziju priče. Tvrde da je njihov cilj osloboditi od nepravde one koje se tlači i otjerati svakog neprijatelja koji napada čast, religiju i svetinje muslimana, prenosi Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close