više nam nije do smijeha

Svi mu se smijali: Putin još 2008. najavio 'slučaj Ukrajina'

Vijesti / Flash | 04. 05. 2014. u 08:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tajnik za proširenje unije Stefan Fuele izjavio je kako je sama EU doprinijela trenutnom sukobu u Ukrajini, jer je propustila shvatiti izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o raspadu bivšeg SSSR-a.

'''Nismo ozbiljno shvatili ono što nam je prije nekoliko godina rekao sam predsjednik Putin. Tvrdio je da je raspad ŠSR bila najveća katastrofa 20. Stoljeća'', kazao je Fuele u intervjuu za Radio Slobodna Europa.

''Na summitu NATO - Rusija u Bukureštu 2008. godine, bio sam u sobi kad je Putin izjavio da je Ukrajina 'vještačka država'. Pola nas se nasmijalo, pola nas nije razumjelo. Ali, sada shvaćamo i više nam nije do smijeha'', rekao je Fuele.

Dodao je, prenosi Tanjug, kako Bruxelles nije uspio uvjeriti Rusiju da na europske relacije gleda kao na odnose u kojoj obje strane pobjeđuju, a ne u kojoj jedna strana gubi.

Tajnik za proširenje EU je izrazio zabrinutost, jer Moskva više ne vodi računa o međunarodnim konvencijama, uključujući Budimpeštanski memorandum iz 1994. godine, koji jamči Ukrajini teritorijalni integritet, kao i prošlomjesečni Ženevski sporazum koji je trebao spriječiti eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Fuele, čiji petogodišnji mandat ističe u listopadu, izjavio je kako se još uvijek nada da će EU uvjeriti Rusiju da rješenje treba naći za pregovaračkim stolom, jer Europa nije mjesto gde se treba boriti za moć.

Ali prvo, priznao je Fuele, 28 zemalja članica Europske unije moraju po strani ostaviti svoje unutarnje razlike i pronaći zajednički način konstruktivnog angažmana s Rusijom.

''Ako mi nismo odlučno i čvrsto jedinstveni, posljedice po naše vlastite zemlje su jasne'', rekao je i dodao kako je već vidio ''jedan broj populista i nacionalista u EU koji uskaču u ruska propagandna kola'', prenio je Tanjug.

''Ja sam prestravljen mogućim posljedicama'', rekao je Fuele.

Kopirati
Drag cursor here to close