Kriminal

Svetozar Marović: Prvi balkanski predsjednik koji odlazi u zatvor

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 14:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki dužnosnik, ideolog i osnivač Demokratske partije socijalista, nekadašnji predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora, Svetozar Marović priznao je i formalno pred Višim sudom u Podgorici kaznena djela prevare i zloupotrebe službenog položaja u nekoliko slučajeva u Općini Budva.

Sporazumom o priznanju krivnje Marović je pristao na zatvorsku kaznu od godinu i deset mjeseci, na novčanu kaznu od 50 tisuća eura, a preuzeo je obavezu da državi vrati milijun i sto tisuća eura, piše Radio Slobodna Europa.

Sudac Višeg suda će konačnu presudu donijeti u sljedeća tri dana.

O prvom Sporazumu o priznanju krivnje Svetozara Marovića Viši sud u Podgorici će donijeti konačnu odluku za tri dana. Kako je priopćio Marovićev branitelj podgorički odvjetnik Zdravko Begović, presuda će biti donijeta onako kako su suglasnost postigli Specijalno tužiteljstvo za organizirani kriminal i Svetozar Marović.

''Danas je moj branjenik Svetozar Marović raspravljao o Sporazumu o priznanju krivnje u kojem su mu stavljene četiri radnje, dakle predmeti koji su u javnosti poznati kao ’Donji Bulevar’, ’Seoski put u Krapini’, ’Copyright’ i ’Property investments’.

''Tim Sporazumom je bilo definirano da će moj branjenik biti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora od jedne godine i deset mjeseci, da je na ime troškova postupka dužan platiti 3.000 eura, na ime novčane kazne 50.000 eura. I u obavezi je da je pribavljena imovinska korist za kriminalnu organizaciju, dakle ne za mojeg branjenika, dužan isplatiti iznos od milijun i 96.000 eura. Apsolutno sam uvjeren da će Viši sud donijeti rješenje kojim će se taj Sporazum usvojiti jer je isti sačinjen apsolutno u skladu sa odredbama zakona'', priopćio je odvjetnik Begović.

Nakon završenog pretresa, kome je prisustvovao i sam Svetozar Marović, odvjetnik Begović je priopćio novinarima da je Marović optužen za kaznena djela zloupotrebu službenog položaja putem poticanja i prevara u produženom trajanju.

Osim ovog, Svetozara Marovića očekuje još jedan pretres o drugom Sporazumu o priznanju krivnje koji je postigao sa Specijalnim tužiteljstvom, a u kojem je optužen za slična kaznena djela.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja, prema riječima odvjetnika Begovića, Marović nije mogao dati izjavu novinarima, ali je predao pisanu izjavu u kojoj objašnjava zbog čega je priznao krivnju.

U toj široj izjavi, napisanoj u njegovom prepoznatljivom stilu, Marović navodi da je prihvatio vraćati dugove za druge, da nije kriva njegova obitelj, da u tim slučajevima nije imao koristi ni centa, te da je služio kao pokriće drugima koji su ga odbacili.

Marović je rekao da je priznanje učinio bez pritiska i utjecaja bilo koga sa strane, već zbog straha za obitelj. On je zaključio da vjeruje da će sve stečeno suprotno zakonu biti oduzeto od svakog pojedinca ne samo u Budvi nego i od drugih ljudi u Crnoj Gori.

Podsjetimo, proračun Općine Budva je bio oštećen više desetina milijuna eura, a Svetozar Marović je bio u pritvoru od prosinca prošle godine. Zbog budvanskih afera Specijalno tužiteljstvo istražuje više desetina osoba koje su sudjelovale u korupcionaškim poslovima.

Kopirati
Drag cursor here to close