Duhan

Šverceri koriste pandemiju za bogaćenje

U tri odvojene akcije 9. i 10. travnja spriječeno je krijumčarenje duhanskih proizvoda na području Trebinja, ali i Mrkonjić-Grada.
Vijesti / Flash | 27. 04. 2020. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini, u suradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), spriječili su protekli mjesec, od početka proglašenja vanrednog stanja u zemlji zbog pandemije koronavirusa, krijumčarenje cigareta i duhanskih proizvoda u deset odvojenih akcija, piše Avaz.

Vrijednost zaplijenjene robe iznosi nekoliko stotina tisuća maraka. Krijumčari duhana i cigareta pokušavaju na sve način iskoristiti pandemiju koronavirusa da bi došli do lake zarade, a duhanske proizvode bez akciznih markica ubaciti na crno tržište. Na taj način direktno bi oštetili proračun BiH za ogromne iznose.

Analizirajući policijske akcije, oduzete su već tone duhana i cigareta bez akciznih markica.

Već nekoliko dana nakon proglašenja vanrednog stanja, točnije 24. marta, službenici UIO, u suradnji s policijom, na dionici puta Konjic - Sarajevo oduzeli su 260 kilograma rezanog duhana, čija je vrijednost 39.000 KM.

Šest dana kasnije spriječeno je i krijumčarenje 30.000 kutija cigareta iz BiH u Hrvatsku, a 2. travnja policija je na području Foče uhitila četiri osobe zbog šverca, također, 30.000 kutija cigareta iz Crne Gore u BiH.

Također, u tri odvojene akcije 9. i 10. travnja spriječeno je krijumčarenje duhanskih proizvoda na području Trebinja, ali i Mrkonjić-Grada.

Policijski izvori tvrde da kriminalci i šverceri na sve način pokušavaju iskoristiti novonastalu situaciju u zemlji i veliku angažiranost policije i pripadnika Granične policije na suzbijanju širenja virusa da bi prokrijumčarili što više duhana.

Tome u prilog govori činjenica i da je već 11. travnja oduzet duhan u vrijednosti od 180.000 maraka, a pet dana kasnije 120 kilograma duhana kod Konjica, u vrijednosti od 33.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close