Isplata naknada

Sven Alkalaj oslobođen optužni za nesavjestan rad, najavljena žalba na odluku

Vijesti / Flash | 26. 02. 2016. u 11:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovina oslobodio je bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja optužbi za nesavjestan rad u službi.

U obrazloženju presude sutkinja Tatjana Kosović navela je da je nakon iskaza svjedoka i predloženih materijalnih dokaza ustanovljeno kako Alkalaj nije svjesno prekršio zakon, zbog čega je i oslobođen optužbi, javlja Klix.ba.

U optužnici je bilo navedeno da je Alkalaj, kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra Ministarstva vanjskih poslova BiH donio rješenje o isplati novčane nagrade Ani Trišić Babić, zamjenici ministra vanjskih poslova BiH, za rad u NATO koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH, čime je prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovoditelju i zamjeniku rukovoditelja institucija BiH i prouzrokovao štetu proračunu Bosne i Hercegovine u iznosu od 13.418,59 KM.

Alkalajeva braniteljica Senka Nožica kazala je kako nije očekivala ni podizanje optužnice, te da je ovo bio jedan od lakših slučajeva, a presuda Suda očekivana.

"U budućnosti bi se Tužiteljstvo trebalo bolje pripremiti prije nego što donese sličnu kazennu prijavu", izjavila je Nožica novinarima nakon izricanja presude.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine priopćilo je kako će uložiti žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je bivši ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj oslobođen optužbi za nesavjestan rad u službi, javlja Agencija Anadolija.

"Ova situacija pokazuje koliko je teška borba protiv korupcije, a naročito protiv visokopozicioniranih političara (ministara). Ovo nas neće omesti u borbi protiv korupcije, neće biti nedodirljivih i svi građani su pred zakonom jednaki. Molimo građane BiH da nam se pridruže u borbi protiv korupcije", navedeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Jučer je također, odlukom Suda BiH istih optužbi oslobođena u prvostupanjskom postupku i Marina Pendeš, ministrica obrane Bosne i Hercegovine. 

Kopirati
Drag cursor here to close