Wallenberg

Švedski heroj bit će proglašen mrtvim nakon 70 godina

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 06:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo 70 godina od nestanka švedskog diplomata Raoula Wallenberga, koji je tijekom Drugog svjetskog rata spasio živote tisuća Židova, podnesen je službeni zahtjev da ga se proglasi mrtvim, objavio je u utorak list Svenska Dagbladet.

Zahtjev poreznoj upravi podnijeli su njegovi nasljednici, a postupak bi mogao biti gotov najesen, piše list.

Dok je bio na službi u Mađarskoj, Wallenberg, rođen 1912., pomogao je tisućama Židova da izbjegnu nacističke logore smrti, piše Hina.

U Budimpeštu je stigao u srpnju 1944. u diplomatsko predstavništvo Švedske, no većinu njegovih aktivnosti financirao je Svjetski odbor za izbjeglice koji je osnovao SAD.

Wallenberg se služio svim mogućim metodama, uključujući i davajne mita kako bi spasio mađarske židove kojima je prijetila deportacija. Uz to im je izdavao specijalne putovnice.

Sovjetske snage uhitile su ga u siječnju 1945. i odvele u tadašnji Sovjetski Savez gdje je proglašen mrtvim u srpnju 1947. No, navodno je kasnije viđen što je pobudilo nade da je poživio duže.

Godine 1989. vlasti u Moskvi dale su Wallenbergovoj obitelji njegovu putovnicu i druge osobne stvari. Obitelj ga je nastavila tražiti uz pomoć humanitarnih organizacija.

Dvije godine kasnije, nakon pada Sovjetskog Saveza, Švedska i Rusija osnovale su zajedničko povjerenstvo koje je trebalo utvrditi Wallenbergovu sudbinu, ali ni ono nije dalo konačne odgovore. Švedska još uvijek dovodi u pitanje službeni datum Wallenbergove smrti, piše HIna.

Kopirati
Drag cursor here to close