VOC-202012/01

Švedska: Otkriven prvi slučaj mutiranog oblika koronavirusa

Vijesti / Flash | 26. 12. 2020. u 17:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Švedskoj je registriran prvi slučaj mutiranog oblika koronavirusa koji je nedavno otkriven u Velikoj Britaniji.

Generalna uprava za zdravstvo Švedske je priopćila da je mutirani oblik koronavirusa otkriven kod žene koja je doputovala iz Velike Britanije.

Ističe se da je slučaj registriran u regiji Sörmland te se dodaje da je riječ o prvom slučaju mutiranog oblika koronavirusa koji je zabilježen u Švedskoj. U saopćenju se navodi da je zaražena osoba hospitalizirana.

U Švedskoj, čija se strategija imuniteta krda pokazala neuspješnom, cijepljenje protiv COVID-19 počinje sutra, prenosi Anadolija.

Predsjednica Generalne uprave za zdravstvo Sara Byfors je izjavila da je Švedska spremna za proces cijepljenja.

U Švedskoj je od početka pandemije zaraženo 396.048 osoba, od kojih je 8.279 izgubilo borbu s COVID-19.

"U osam europskih zemalja Svjetska zdravstvena organizacija dosad je identificirala novu varijantu covida-19 nazvanu VOC-202012/01", napisao je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu Hans Kluge na Twitteru.

Pozvao je na oprez dok se ne istraži, a kako kaže, za razliku od prethodnih varijanti, virus se sve više širi među mlađom populacijom.

Novi soj otkriven je prije par dana u Velikoj Britaniji, a potom su zabilježeni slučajevi u Australiji, Italiji, Nizozemskoj, Danskoj te na Islandu. Jučer je potvrđen i prvi slučaj u Francuskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close