Alat za promjenu

Švedska obilježava 250 godina od usvajanja Zakona o slobodi tiska

Vijesti / Flash | 30. 11. 2016. u 13:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Kraljevine Švedske u BiH u suradnji sa Civil Rights Defenders obilježit će 250. godišnjicu Zakona o slobodi tiska u Kraljevini Švedskoj, prvog zakona u svijetu koji podržava slobodu informacija i slobodu tiska.

Tim povodom najavili su diskusiju i izložbu, koje će biti održane 1. prosinca u Sarajevu, a na kojima će se obratiti švedski veleposlanik Anders Hagelberg i programski direktor Civil Rights Defenders za zapadni Balkan Goran Miletić, piše Fena.

''Informacije su veoma koristan alat za promjenu. Otvoreno društvo sa pristupom informacijama i slobodom govora ima potencijal za promjenu, ono građanima nudi priliku da pozivaju vlastodršce na odgovornost, razvoj se može kretati prema društvu koje je više jednako i pravedno'', izjavio je veleposlanik Hagelberg.

Na okruglom stolu sudjelovat će i ekspert za slobodu informacija Staffan Dahllöf iz Kraljevine Švedske, te predstavnici medija u BiH kako bi razgovarali o slobodi izražavanja i prava na pristup javnim dokumentima. Među govornicima iz BiH bit će ekspert za slobodu informacija Mehmed Halilović, novinarka Selma Učanbarlić iz Centra za istraživačko novinarstvo, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović, te koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Civil Rights Defenders i partnerske organizacije bilježe negativne trendove u okviru medijskih sloboda u regiji. Tijekom 2016. godine u Bosni i Hercegovini je povećan broj prijetnji i napada na novinare, priopćeno je iz Civil Rights Defenders.

Kopirati
Drag cursor here to close