reintegracija

Švedska nudi drugu šansu: Džihadistima besplatan smještaj i porezne olakšice

Vijesti / Flash | 21. 10. 2016. u 06:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski grad Lund sprema se da širokih ruku prihvati povratnike iz Islamske države, nudeći dojučerašnjim džihadistima razne pogodnosti kao što su besplatno stanovanje, vozačke dozvole i porezne olakšice!

Čelnici ovog mjesta na samom jugu Švedske planiraju potpunu reintegraciju ekstremista koji su u Iraku i Siriji borili na strani ISIL-a. Oni su prihvatili mišljenje kriminologa Christophera Carlsona, koji smatra da će doskorašnji teroristi imati velike probleme ako im se ne pomogne.

''Da bi imali šanse na tržištu rada trebalo bi da dobiju vozačke dozvole, oproštaj dugova za račune i porez, kao i odgovarajući smještaj'', kaže Carlson. Svijet je proteklih godina bio zgrožen zločinima džihadista koji su sjekli glave, spaljivali žive ljude i silovali žene, ali koordinatorica u gradskoj skupštini Lunda, zadužena za borbu protiv nasilnog ekstremizma, Ana Sjestrand, zalaže se da se borcima ISIL-a pruži druga šansa.

''Ne možemo reći “napravio si pogrešan izbor i zbog toga nemaš prava da se vratiš i živiš u našem društvu. Oni bi trebali dobiti našu pomoć, kao i svi ostali kojima je potrebna'', izjavila je Sjestrand.

Lund nije jedini koji ima namjeru u potpunosti reintegrirati teroriste, pošto slične planove imaju i gradovi Borlenge, Erebro i Malme. Švedska policija je izrazila zabrinutost zbog povratka ekstremista, koji se vraćaju sa bogatim ratnim iskustvom i brojnim kontaktima među džihadistima širom svijeta.

Prema podacima sigurnosnih službi 140 boraca Islamske države se vratilo u zemlju. Na listi zemalja koje, u odnosu na broj stanovnika, imaju najviše državljana među stranim džihadistima je i Švedska, jer je oko 300 ekstremista otišlo da se bori u Siriju i Irak, prenosi Telegraf.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close