Gdje je novac?

Šveđani dižu kolektivnu tužbu protiv Mostara!

Švedski mediji navode kako ovu inicijativu podržavaju i organizacije koje okupljaju ljude porijeklom iz BiH.
Vijesti / Flash | 01. 04. 2021. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Švedske pripremaju kolektivnu tužbu protiv Grada Mostara zbog netransparentnog trošenja novca kojeg je ta zemlja donirala za izgradnju kolektora.

Kako je objavio švedski portal Aftonbladet, u tužbi, koju je do sada potpisalo više od tisuću građana, stoji da građani traže da im Grad Mostar isplati odštetu jer ne znaju kako je utrošeno njihovih 16 milijuna KM (oko 89 milijuna kruna).

Miro i Sanjin pojasnili Šveđanima

''Ovisno o tome koliko se građana odazove kolektivnoj tužbi, odredit ćemo visinu novčanog iznosa kojeg tražimo'', rekao je za Aftonbladet Anders Hjälpa odvjetnik koji stoji iza ove inicijative.

No, kako piše Aftonbladet, zanimljivo je kako se došlo na ideju o pokretanju tužbe. Naime, u raspravu o ovoj temi na jednom forumu uključili su se i Miro L. i Sanjin P., koji su Šveđanima pojasnili što se piše o spomenutom problemu u bh medijima te sve vezano oko izgradnje kolektora i onoga što je tu izgradnju pratilo.

Miro L. i Sanjin P., obojica porijeklom iz Mostara, a koje švedski mediji štite kako ne bi bilo neke odmazde, pojasnili su kako švedski veleposlanik u BiH nije nikada dobio odgovor na pitanje koje je javno postavio u Mostaru o trošenju novca te kako se uz izgradnju kolektora vežu i nepravilnosti zbog kojih se čak pripremaju i tužbe.

''Kad se građanima pojasnilo o kakvom nemarnom poslu se radi i kad su dvojica građana porijeklom iz Mostara naveli kako je bivši gradonačelnik grada u Hercegovini rekao kako su od tog novca pravili ulice i ceste, odlučili smo se na ovaj potez'', rekao je Hjälpa.

Posjeta Mostaru

Dvojica Mostaraca u Švedskoj uključila su se u rasprave na forumu te su Šveđanima koje je zanimala ova tematika upoznali s cjelokupnom situacijom i predstavili ima sve medijske napise oko izgradnje kolektora.

Švedski mediji navode kako ovu inicijativu podržavaju i organizacije koje okupljaju ljude porijeklom iz BiH na čelu sa Savezom bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj koje predstavlja krovno udruženje bh dijaspore u toj zemlji.

Predsjednik tog udruženja Kenan Jašarspahić izjavio je pak za novine Dagens Nyheter kako i ljudi porijeklom iz BiH potpisuju ove prijave budući da, kako je naveo, ''zemlja koja je tako srdačno primila ne smije biti prevarena''.

Odvjetnik Hjälpa najavio je mogućnost i da skupina građana koja bi predstavljala ovu inicijativu posjeti Mostar i da novoj vlasti preda tekst tužbe i potpise građana. Pričekat će, kažu, oda se smiri epidemiološka situacija, ali i da se dovrši proces prijave onih koji žele sudjelovati u tužbi. A njih je, kako navodi Hjälpa, svakim danom sve više jer su švedski mediji posvetili pozornost ovoj inicijativi. Stoga očekuje da će se na popisu onih koji tuže Mostar naći više tisuća građana.

Okidač za tužbu

U mostarskoj Gradskoj upravi pokušali smo dobiti reakcije na ove informacije, ali kažu kako ne žele komentirati napise iz medija te da će sačekati da im se netko službeno obrati.

Podsjećamo, u mostarske kolektore, čiji sustav još u potpunosti nije pušten u pogon, Švedska je uložila oko 16 milijuna KM. Prilikom jedne posjete mostarskom Univerzitetu, tadašnji švedski veleposlanik u BiH Anders Hagelberg rekao je kako žele vidjeti gdje je njihov novac.

''Taj novac su sredstva švedskih poreskih obveznika, a Švedska želi da vidi rezultat za novac koji je uložila", rekao je još 2018. Hagelberg.

''Okidač'' za kolektivnu tužbu, kako navodi odvjetnik Hjälpa, bio je kada su Miro L. i Sanjin P. na forumu objavili dijelove intervjua bivšeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića o trošenju tog novca.

''Ceste, šetnice i vodovod u Mostaru obnovili smo od ušteda na kolektorima'', rekao je tadašnji mostarski gradonačelnik što Šveđanima nije sjelo.

''Mi smo dali novac za kolektore i u njih je trebao biti i utrošen. Osjećamo se prevarenima'', rekao je za Aftonbladet Hjälpa poručivši da ako građane u BiH ne zanima kako se troši njihov novac, Šveđane to itekako zanima.

Kopirati
Drag cursor here to close