Sporazum

Šveđani će ispitati Assangea

Vijesti / Flash | 13. 12. 2015. u 17:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ekvador i Švedska potpisali su sporazum koji će omogućiti da švedske vlasti ispitaju osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu.

Assange se u veleposlanstvu Ekvadora nalazi već više od tri godine otkako je optužen za seksualne napade. Pravni sporazum o tome je potpisan u prijestolnici Ekvadora, nakon pola godine pregovora, prenosi Reuters.

"To je nesumnjivo instrument koji jača bilateralne odnose i olakšat će ispunjenje pravnih pitanja kao što je saslušanje Juliana Assangea", navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova Ekvadora, prenosi B92.

Assange (44) je našao utočište u zgradi veleposlanstva Ekvadora u lipnju 2012. kako bi izbjegao ekstradiciju Švedskoj gdje je tražen kako bi bio saslušan u vezi sa optužbama za seksualni napad i silovanje dvije žene 2010. godine, podsjeća Reuters.

Assange to negira i tvrdi kako strahuje da će ga Švedska izručiti u SAD gdje bi mu se moglo suditi zbog odavanja povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata koje je WikiLeaks objavio prije pet godina.

Kopirati
Drag cursor here to close