Skandal

Svećenik Prcela: Ne mogu oprostiti Kolindi jer je rekla da je NDH zločinačka

Vijesti / Flash | 08. 05. 2016. u 13:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Luka Prcela, prior dominikanskog samostana u Splitu, jutros je na misi otvoreno veličao ustašku zločinačku Nezavisnu Državu Hrvatsku. Na propovijedi, koju je prenosio HRT, Prcela je rekao kako ne može oprostiti predsjednici njene izjave da je NDH bila zločinačka.

"Zaboravili smo da smo bili ta žrtva. Ja ne mogu nikako oprostiti ovo što je Kolinda Grabar Kitarović izjavila da je hrvatska država, Nezavisna država nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Tko ti kaže da je današnja Hrvatska država nezavisnija od one koja je bila od 41. do 45.", govorio je Prcela okupljenim vjernicima i gledateljima HRT-a.

Predsjednica se o ovom slučaju očitovalo putem Facebooka prilično mlakim komentarom odbivši detaljnije prokomentirati veličanje fašizma na javnoj televiziji.

Hrvatska radiotelevizija, zamoljena za komentar propovijedi priora Dominikanskog samostana u Splitu Luke Prcele, u kojoj se okomio na predsjednicu Republike govoreći da joj 'ne može oprostiti' izjavu u kojoj je prije nekoliko tjedana kao zločinačku osudila Nezavisnu Državu Hrvatsku, odgovorila je da 'stavovi i mišljenja koji se prenose u izravnim radijskim i televizijskim prijenosima ne izražavaju stavove i mišljenja Hrvatske radiotelevizije'.

'Hrvatska radiotelevizija osuđuje svaki oblik govora mržnje i ograđuje se od takva govora', stoji u krtakom odgovoru.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji su Hini rekli ne mogu komentirati Prcelinu izjavu, budući da se radi o dominikancima, pa to može hrvatski dominikanski provincijal.

Neki splitski dominikanci smatraju da je Luka Prcela 'specifičan' propovjednik i da bi trebao 'prestati s takvim propovijedima', a govoriti nauk Crkve, ne političke govore, i okrenuti se 'vjernicima i budućnosti koja je pred svima'.

Luka Prcela je javnosti u Splitu poznat po tome što je za vrijeme Domovinskog rata počeo držati mise za poglavnika NDH Antu Pavelića.

Kopirati
Drag cursor here to close