Komšić pred vojnicima

Svečanim postrojavanjem u Vojarni 'Rajlovac' obilježen Dan OSBiH

Sudionike svečanosti pozdravio je i čestitke povodom Dana i 13. godišnjice OSBiH uputio član Predsjedništva BiH Željko Komšić
Vijesti / Flash | 30. 11. 2018. u 15:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim postrojavanjem zapovjedništava i postrojbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) danas su u Vojarni "Rajlovac", u prisustvu predstavnika bh. vlasti i međunarodnih organizacija, kao i članova diplomatskog zbora, te brojnih gostiju i uzvanica, obilježeni – Dan OSBiH, 1. prosinac i 13. godišnjica njihovog formiranja.

Sudionike svečanosti pozdravio je i čestitke povodom Dana i 13. godišnjice OSBiH uputio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, istaknuvši kako su OSBiH nezaobilazan izraz državnosti Bosne i Hercegvine i garancija njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

''Zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta zadatak je svih zemalja koje svaka na svoj način organizuju sistem odbrane u čemu neizostavnu ulogu imaju OS'', kazao je Komšić, naglašavajući da u tom pogledu svi građani BiH s pravom računaju na OSBiH.

Podsjetio je na brojna postignuća OSBiH te odao priznanje njihovim pripadnicima za uspješno sudjelovanje u mirovnim misijama diljem svijeta i međunarodnim vježbama, kao i za pomoć koju su u brojnim prilikama pružili bh. stanovništvu.

Foto: Fena / Obilježavanje Dana OSBiH u Vojarni Rajlovac u Sarajevu

Komšić je, istovremeno, ukazao na značaj euroatlantskog puta BiH, ocijenivši da naša zemlja ide u susret aktivaciji MAP-a (Akcionog plana za članstvo u NATO-u), uz uvjerenje da će i taj zadatak biti realiziran unatoč političkim opstrukcijama usmjerenim ka slabljenju OS i odbrambenog sektora uopće.   

U tom kontekstu posebno naglasiti važnost angažmana na modernizaciji OSBiH s fokusom na mobilnost i sposobnost izvršavanja zadatka u skladu s misijom i ulogom OS, te podizanje stupnja interoperabilnosti s vojskama zemalja-članica NATO-a, kao i na  povećanje proračuna predviđenog za OSBiH.

''OSBiH nisu samo podrška miru i stabilnosti naše države, nego i podrška miru u svijetu, što dokazuju sudjelovanjem u mirovnim misijama. Stoga je potrebno nastavati davati podršku našim saveznicima u mirovnim misijama NATO-a i pokazati da ćemo nastaviti stajati 'rame uz rame' sa onima sa kojima želimo da dijelimo budućnost'', poručio je Komšić.

Foto: Fena / Lanser s raketom protuzračnog sustava Kub 

Čestitke u povodu Dana i 13. godišnjice formiranja OSBiH uputio je i načelnik Zajedničkog stožera OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, podsjećajući na ključne elemente angažmana OSBiH u zemlji i inozemstvu, uključujući i jačanje njihovih operativnih sposobnosti, interoperabilnosti te implementaciju NATO-standarda, opremanje i obuku.

''Koristim priliku da istaknem da je 11 postrojbi OSBiH ove godine certificirano s ocjenom da su borbeno spremne (Combat Ready)'', kazao je general Mašović, naglašavajući da je to svima u OSBiH povod da budu ponosni na postignuto, budući da su bh. vojne postrojbe prošle iste kvalifikacijske norme kao i jedinice i zapovjedništva vojski zemalja-članica NATO-saveza.   

Foto: Fena / Jedan od vojnih helikoptera američke proizvodnje UH-1

Ocijenio je kako OSBiH nisu samo kredibilan partner u međunarodnom okruženju, nego da su garant sigurnosti i pomoći svojim građanima u svakom trenutku i u svakom dijelu države BiH.

''Sve spomenuto daje nam za pravo da tvrdimo i sa ponosom naglasimo da su OSBiH dio i svih građana koji žive u BiH i da će im one uvijek biti na raspolaganju, bez obzira o kojoj  situaciji se radilo'', istaknuo je general Mašović.

Foto: Fena / Radar protuzračnog sustava Kub

Svečanost upriličena u vojarni OSBiH "Rajlovac" bila je prilika za uručivanje nagrada i pohvala najistaknutijim pojedincima – pripadnicima obrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministrice obrane BiH i načelnika Zajedničkog stožera OSBiH.

Svečanosti je prethodilo intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, te smotra svečanog stroja i predaja raporta članovima bh. Predsjedništva - Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću.

Istovremeno, sudionicima događaja predstavljeno je naoružanje i oprema u posjedu OSBiH, te upriličena kratka metodsko-pokazna vježba u kojoj su pripadnici OS još jednom demonstrirali najviši stupanj profesionalnosti i umješnosti u realizaciji određenih operativnih zadataka.

Džaferović čestitao Dan OSBiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović danas je na prigodnoj svečanosti u Vojarni Rajlovac svim pripadnicima Oružanih snaga BiH (OSBiH) i svim građanima BiH čestitao Dan OSBiH. 

Istaknuo je kako su OSBiH faktor mira i stabilnosti, te faktor pomoći cijeloj Bosni i Hercegovini i svakom njenom stanovniku, podsjećajući da je reforma sektora obrane jedna od najuspješnijih reformi u BiH. 

''To je reforma koja zorno pokazuje da, kada hoćemo i kada imamo političku volju, možemo da napravimo sjajne stvari ''kazao je Džaferović u izjavi za medije, naglašavajući kako je to put kojim BiH treba da ide. 

Ocijenio je kako je to jedini mogući put u interesu cijele zemlje i svih njenih stanovnika, odnosno svakog čovjeka koji živi u BiH. 

''Učinit ćemo sve što možemo da planove modernizacije i opremanja OSBiH dovedemo do kraja i da ispoštujemo zahtjeve koji dolaze iz naših OS, bez obzira na različite političke poglede i različita politička mišljenja'', poručio je Džaferović. 

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će i oni koji imaju neke rezerve, ili bar govore da imaju neke rezerve, prestati da to govore i prestati da imaju rezerve, ''jer ovo je i u njihovom interesu''. 

''Interes BiH je članstvo u NATO-savezu. Članstvo u NATO-u je sigurnost za cijelu BiH. Osim toga, to nije samo sigurnosni i vojni savez, to je i politički i ekonomski savez i može da unaprijedi ekonomiju naše zemlje'', kazao je Džaferović, podsjećajući da je BiH donijela sve potrebne odluke za članstvo u NATO-savezu. 

Precizirao je kako je i obrambena reforma realizirana s tim ciljem, te da u Zakonu u odbrani BiH, za koji su svi glasali u Bosni i Hercegovini, u njegovom članu 84. piše - da će Predsjedništvo BiH, PSBiH i Vijeće ministara poduzeti hitne i sve korake kako bi BiH što prije postala članica NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close