S korupcijom na sunce

Sve se više zviždi u BiH: Državna uprava glavna meta

U ovom centru, koji djeluje pri Transparency Internationalu u BiH (TIBiH), u prvom polugodištu su otvorili novih 107 predmeta po prijavama građana, aktivista i nevladinih organizacija.
Vijesti / Flash | 09. 08. 2018. u 12:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više „zviždača“ prijavljuje korupciju, a najviše prijava odnosi se na državnu upravu – zaključak je nadležnih iz Centra za pružanje besplatne pravne pomoći u borbi protiv korupcije. 

U ovom centru, koji djeluje pri Transparency Internationalu u BiH (TIBiH), u prvom polugodištu su otvorili novih 107 predmeta po prijavama građana, aktivista i nevladinih organizacija. 

Preciziraju da se u istom periodu nešto manje od 700 građana obratilo TIBiH putem besplatne info linije za prijavu korupcije. 

Jedna trećina prijavljenih slučajeva korupcije odnosila se na sektor državne uprave (primjedbe na postupanje državnih službenika, sumnje na neregularnosti u postupcima zapošljavanja ili postupcima javnih nabavki). Ostale prijave obuhvataju pravosuđe i obrazovanje. 

''Novitet je da je povećan broj prijava u oblasti obrazovanja na neprofesionalno postupanje stručnog kadra, kao i na pojave vršnjačkog nasilja na koje škole nisu adekvatno reagovale'',  priopćeno je iz TIBiH. 

U strukturi prijava korupcije primjetan je trend povećanja prijava koje podnose "zviždači" koji su inicirali oko 11 posto predmeta, dok i dalje koruptivne prakse najčešće prijavljuju svjedoci i žrtve korupcije (u više od dvije trećine slučajeva). 

Obratile su im se i dvije koje su tražile pravnu zaštitu prema nedavno usvojenom Zakonu o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju RS, i zahtijevale su pokretanje sudske zaštite. 

Jedna osoba nije uspjela ostvariti status zaštićenog prijavioca, i to samo zbog previše kratkog roka koji je predviđen za sudsku zaštitu. 

TIBiH je upozorio Ministarstvo pravde Republike Srpske da su rokovi koji su predviđeni za "zviždače" prekratki i da to onemogućava prijavioce da ostvare sudsku zaštitu, kao i da bi to trebalo uzeti u obzir pri razmatranju izmjena Zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close