Problem za društvo

Sve više mladih delikvenata

Brojni su slučajevi u kojima su počinitelji najtežih krivičnih djela maloljetne osobe, a o čemu svjedoči i nedavno brutalno ubojstvo bračnog para, supružnika Đogić u mjestu Šumatac kod Velike Kladuše.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2019. u 14:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Suočeni smo sa zabrinjavajućom maloljetničkom delinkvencijom, te tome pogoduje više faktora'', rekao je sociolog prof. dr. Jusuf Žiga za Fenu komentirajući uzroke sve češćih slučajeva maloljetničkog prijestupništva, nerijetko s tragičnim posljedicama.

Krivi likovi su idoli 

''Mladi su preko masovnih medija, uključujući i internet, izloženi pogubnim sadržajima po njihovu socijalizaciju, odnosno formiranje sistema vrijednosti. Promoviraju im se tzv. negativni junaci, razni 'supermani' kojima ne može da stane u kraj nitko živ, koji mogu učiniti sve što požele i slično, sa kojima se oni onda pokušavaju identificirati i oponašati ih'', pojašnjava Žiga.

Brojni su slučajevi u kojima su počinitelji najtežih krivičnih djela maloljetne osobe, a o čemu svjedoči i nedavno brutalno ubojstvo bračnog para, supružnika Đogić u mjestu Šumatac kod Velike Kladuše.

Uloga obitelji je važna

Žiga precizira kako tradicionalna društva, u koje spada i bosanskohercegovačko, ubrzano ulaze u tranzicijske preobražaje za koje očigledno nisu još dorasla, ''gdje se onda potiskuje uloga porodice i škole u socijaliziranju mladih ljudi, a djeca su po sebi najranjivija kategorija i moraju uvijek imati neku vrstu 'zaštitnog kišobrana' dok odrastaju''.

''Bez toga oni su kao da ih gurnete u minsko polje preko koga moraju proći. Ono što bih želio posebno naglasiti jeste odgovornost društva, odnosno društvenih institucija koje bi trebale da brinu o mladima'', navodi Žiga.

Apsurdi u državi

U tom kontekstu smatra apsurdnim ''da resorni ministar, kao što smo to imali priliku vidjeti ovdje prije nekoliko godina, izjavi da nije u stanju osigurati ni lokaciju, a kamoli ustanovu koja bi se trebala stručno baviti zbrinjavanjem i resocijalizacijom maloljetničkih prestupnika, pa tako, onda, bilježimo da se neki od njih i po nekoliko stotina puta 'ponovo vraća' u delinkventne poslove''.

Dodao je kako se BiH, nažalost, bacila u groznu krizu koja nije samo ekonomska i politička, kako se to, nerijetko, pogrešno kvalificira, već je prije svega moralnog karaktera, a što, onda, podupire i narastanje maloljetničkog prijestupništva svake vrste.

''Tek kad toga postanemo svjesni i kada svako počne odgovorno raditi ono što mu pripada, imat ćemo realne pretpostavke za izlazak iz postojeće situacije. Nitko drugi i nikada to neće učiniti umjesto nas'', upozorava Žiga.

Kopirati
Drag cursor here to close