Migrantska kriza

Sve više migranata u Europu ide preko zapadnog Balkana

Kako su istaknuli, do smanjenja na istoku Mediterana najvjerojatnije je došlo zbog loših vremenskih prilika, te ostaje da se vidi kakav će biti trend u predstojećim mjesecima.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2019. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj migranata koji dolaze u Europu preko istočnog Mediterana se smanjuje, ali se njihov broj preko zapadnog Balkana povećao, navedeno je u najnovijem izvještaju Europske granične službe Frontex za studeni.

Kako su istaknuli, do smanjenja na istoku Mediterana najvjerojatnije je došlo zbog loših vremenskih prilika, te ostaje da se vidi kakav će biti trend u predstojećim mjesecima. Ukupno gledano, kako su naglasili, u odnosu na prethodni mjesec, manje je dolazaka za jednu četvrtinu, a u studenog je ta cifra iznosila oko 14.400 migranata.

Što se tiče naše regije, u Frontexu ističu da je najviše migranata porijeklom iz Afganistana, te da se njihov broj udvostručio u odnosu na 2018. godinu. Prošlog mjeseca je, kako su naglasili, njih 1.900 prošlo Balkanom kako bi se domogli zapadne Europe, prenosi Nezavisna.

"Poznato je iz izvještaja da migranti pokušavaju granicu između BiH i Hrvatske preći po nekoliko puta, a pokušaje prelaske nazivaju slengom 'igra'", navedeno je u izvještaju.

Prema polu i uzrastu, kako su naglasili, podaci Komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija iz rujna pokazuju da su gotovo polovica migranata odrasli muškarci, dok se ostatak odnosi na žene i djecu, i to u odnosu 21 prema 33 posto.

U odnosu na ukupno 115.000 migranata od početka godine, njih oko 10.000 je u Europu ušlo balkanskom rutom. Ova ruta je, inače, i najsigurnija jer na njoj nema mnogo prijavljenih pogibija migranata koji pokušavaju preći u Europu. Naime, kako su naglasili, od početka godine poginulo ih je oko 1.200, ili skoro svaki deseti migrant. Skoro svi su život izgubili na Mediteranu, prelazeći Sredozemno more.

"Najsmrtonosnija ruta je između sjeverne Afrike i Italije. Njih 1.042 poginulo je prelazeći Sredozemno more", istaknuto je.

Osim već navedenih 10.000, koliko ih je prošlo kroz zapadni Balkan, istaknuto je da ih je oko 13.000 ušlo preko Italije, a 22.000 preko Španjolske, i to najviše iz Maroka.

"U usporedbi s prošlom godinom, smanjen je broj dolazaka na središnjem i zapadnom dijelu Mediterana, na istočnom dijelu Mediterana došlo je do porasta od 42 posto, a na zapadnom Balkanu došlo je do povećanja od čak 103 posto", istaknuli su.

Iako je na istoku Mediterana došlo do porasta, naglasili su da je u zadnjih nekoliko tjedana uslijedio manji pad, ako se izuzme Cipar. U tom dijelu Mediterana trećina ih je iz Afganistana, a četvrtina iz Sirije.

Na zapadnom dijelu trećina migranata su Marokanci, a petina Alžirci, dok je ostatak uglavnom iz drugih afričkih zemalja, poput Tunišana, Sudanaca te stanovnika Obale Slonovače. Iz ovih zemalja ih je pristiglo oko 13.000.

Iako je većina Sirijaca i Afganistanaca kao mjesto prelaska u Europu izabrala zapadni Balkan, dio ih je sreću okušao i na Mediteranu. Tako je, prema podacima Frontexa, na ovom dijelu u Europu prešlo oko 17.000 Afganistanaca ili 19 posto ukupnog broja, dok ih 15 posto otpada na Sirijce.

Kopirati
Drag cursor here to close