Granica

Sve veći broj ilegalnih migranata na granici BiH, što policija čini?

GP BiH je od 1. siječnja do 8. svibnja 2018. godine poduzela mjere prema 3.177 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, od čega je u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriveno 1.423 osoba
Vijesti / Flash | 11. 05. 2018. u 11:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granična policija (GP) BiH izvijestila je u petak kako je krajem travnja i početkom svibnja 2018. godine primjetan značajan porast broja ilegalnih prelazaka i pokušaja prelazaka državne granice.

GP BiH je od 1. siječnja do 8. svibnja 2018. godine poduzela mjere prema 3.177 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, od čega je u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriveno 1.423 osoba, dok ih je 1.754 spriječeno da uđu BiH na način da su odustali od pokušaja prelaska granice zbog angažiranja policijskih službenika na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom. 

"Granična policija BiH od listopada 2017. godine poduzima mjere u skladu s Planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica GPBiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koji podrazumijeva maksimalno angažiranje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava. Međutim, i pored poduzetih mjera primjetan je značajan porast broja ilegalnih prelazaka i pokušaja prelazaka državne granice", priopćili su iz GP BiH.

Navode kako je evidentno da se povećava broj ilegalnih migranata i da se iz dana u dan problem usložnjava.   Migracijski pritisak proširio se dužinom čitave državne granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a istovremeno su intenzivirani pokušaji ilegalnog prelaska državne granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj.

 "U odnosu na ranije razdoblje  migranti sve češće ilegalno ulaze ili pokušavaju ući u BiH u većim grupama (od 10, 15 do 30 osoba) u kojima se nalaze i ranjive kategorije - maloljetnici, žene, trudnice, te bolesne i iscrpljene osobe", kaže ravnatelj GP BiH Zoran Galić.  Ilegalni migranti su u najvećem broju s područja Sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka, te u manjem broju s područja Kosova. 

Ilegalno pokušavaju prijeći granicu pješke između dva granična prijelaza, odnosno u graničnom pojasu. U manjem broju slučajeva su otkrivani u teretnim motornim vozilima ili vagonima vlakova, zbog čega od 2017. GPBiH provodi mjeru detaljnog pregleda svih teretnih motornih vozila i vlakova iz pravca Srbije i Crne Gore.  Uz navedeno pripadnici GP BiH prikupljaju podatke o organiziranim kriminalnim grupama koje koriste nesreću migranata i stječu protupravnu imovinsku korist za njihov prijevoz i krijumčarenje.

Tako su u travnju 2018. uspješno završene operativne akcije "Taurus" i "OX" tijekom kojih je identificirano više od trideset osoba u dvije organizirane kriminalne grupe koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku. U GP BiH napominju kako prema svim migrantima postupaju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, ali kako trendovi povećanog broja obitelji na granici usložnjavaju rad policijskih službenika.

 U smjenama moraju biti službenice radi postupanja prema ženama, a sve češće su i hitne medicinske intervencije.

 "Podsjećam da je riječ o osobama koje u BiH pokušavaju ući sporednim komunikacijama uz višesatno pješačenje i sve ostale rizike koje podrazumijeva kretanje brdovito-kamenitim i slabo prohodnim predjelima. Sve navedeno povećava odgovornost službenika na granici koji posebno s naglim porastom broja žena i djece koji su u pokretu moraju voditi računa o sigurnosti ranjivih kategorija", kazao je Galić.

 Što se tiče ilegalnih migranata koji se nalaze na području Unsko-sanske županije i Kantona Sarajevo, Galić ističe kako se najčešće radi o osobama koje su nadležnim organima iskazale namjeru podnošenja zahtjeva za azil što im u skladu s važećim propisima omogućava kretanje na teritoriji BiH.

 "Više se ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, već o sve organiziranijim i češćim pokušajima ulaska većih grupa migranata u BiH, što stvara ozbiljne operativne poteškoće za obavljanje poslova zaštite granice. Dodatno otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da GP BiH trenutno nedostaje 526 policijskih službenika, zbog čega imamo značajno umanjene ljudske resurse koje možemo angažirati na poslovima nadzora granice", istaknuo je ravnatelj GP BiH.

 Naglasio je kako već duže vrijeme pružaju maksimum, rade dobar posao i samo od početka godine spriječili su ulazak 1.754 ilegalna migranta, ali kako su pojačanim i izvanrednim mjerama gotovo iscrpili svoje materijalno-tehničke i ljudske kapacitete. Zbog navedenog nadležnim organima predloženo je da osiguraju podršku odgovarajućih institucija, policijskih organa i agencija za provođenje zakona u BiH GP BiH, kroz prije svega, pružanje ispomoći u ljudstvu u nadzoru državne granice, zatim materijalno-tehničkim sredstvima i financiranju troškova takve pomoći.

"U cilju prevazilaženja problema nedovoljne kadrovske popunjenosti GP BiH, predložili smo da se hitno razmotri mogućnost popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika GP BiH koji rade poslove graničnih provjera i nadzora, na način da se popunjavaju izvanrednim prijemom i školovanjem dodatnog broja kadeta, ili da se zbog žurnosti, jedan broj radnih mjesta popuni sukladno odredbama člana 65. Zakona o policijskim službenicima BiH, koji propisuje privremeni eksterni premještaj policijskih službenika iz drugih policijskih agencija u GP BiH", kazao je Galić.  U prethodnom razdoblju održani su koordinacioni sastanci rukovoditelja GP BiH s predstavnicima županijskih i entitetskih ministarstva unutarnjih poslova koji su sve vrijeme pružali podršku GP BiH.

Na sastancima je već razmatrana mogućnost organiziranja dodatnih mješovitih patrola na pojedinim sektorima uz granicu, formiranja zajedničkih istražnih ili operativnih timova, te pružanja pomoći službenicima GPBiH u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama, navodi u priopćenju GP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close