Prodanović o proceduri

Sve spremno za 'izgon' stranih sudaca?

Vijesti / Flash | 28. 01. 2016. u 09:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svim zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dostavljene su tražene popravke prijedloga zakona o izmjeni Kaznenog zakona i Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, potvrdio je Feni zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović.

Zakone su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici iz klubova SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS), a o njima su se zastupnici trebali izjasniti na prošloj sjednici no to se nije dogodilo jer su zakoni imali tehničkih nedostataka koje je uočio Zakonodavnopravni sektor PSBiH.

Tada su članovi Ustavnopravne komisije istaknuli da prijedlozi zakona nisu u potpunosti usklađeni s jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, ali Prodanović sada izražava nadu da će ih uoči sjednice Doma, zakazane za 3. veljače, razmatrati nadležno povjerenstvo te da će se i zastupnici u Domu o njemu moći izjasniti.

''Sada su otklonjene sve prepreke za donošenje zakona. Usklađeni su s Poslovnikom i jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa'', zaključio je Prodanović.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH traži se da strani suci u Ustavnom sudu BiH zamijene "u cilju jačanja samostalnosti i neovisnosti ove pravosudne institucije".

Prijedlogom zakona o izmjeni Kaznenog zakona BiH predviđeno je da se iz tog zakonskog rješenja brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close