Novalić

Sve podsjeća na 16. ožujak prošle godine, imamo izvanrednu situaciju

Mirsad Kacila, predsjednik Odbora za zdravstvo u ime Parlamenta FBiH, kaže da je porast zaraženih sve veći i veći i da je ono što građani treba da znaju šta dalje s obzirom na vapaje iz bolnica da pacijenti leže po hodnicima.
Vijesti / Flash | 05. 03. 2021. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, rekao je da FBiH ima izvanrednu situaciju, povećan je broj zaraženih i ne znaju što će se dogoditi.

"Raspravljali smo što dalje, o epidemiološkim mjerama i o cjepivima", kazao je Novalić, dodavši da ova situacija podsjeća na onu 16. ožujka prošle godine kada su se sastali svi premijeri u županijama FBiH, pišu Nezavisne.

Mirsad Kacila, predsjednik Odbora za zdravstvo u ime Parlamenta FBiH, kaže da je porast zaraženih sve veći i veći i da je ono što građani treba da znaju šta dalje s obzirom na vapaje iz bolnica da pacijenti leže po hodnicima.

"Mnogo kolega je zaraženo koronom i smatram da mora postojati adekvatnija reakcija svih razina vlasti u FBiH. Vi mora da znate da neke zemlje u svijetu s neuporedivo manjim brojem oboljelih imaju oštrije mjere. Neophodno je reagirati jer ne znam gdje će pacijenti koji su oboljeli, a svaki dan nas bombarduju novim sojevima koji su opasniji za ljude. Upozorenja prema građanima moraju biti oštrija i učinkovitija", rekao je Kacila.

Što se tiče nabavke cjepiva Kacila kaže da je realno da danas FBiH nema cjepivo.

"Slika je konfuzna, ne zna se tko je odgovoran. Država nije uradila posao i ne treba da čekamo da to uradi netko tko neće i tko je nesposoban i smatram da je neophodno da se formra tijelo koje će to uraditi. Liječnik sam i svakodnevno se susrećem s ovim problemima", kazao je Kacila.

Goran Čerkez, iz Kriznog stožera FBiH, rekao je da je danas situacija dramatična i da se svi maksimalno moramo uozbiljiti, jer nastavak nas vodi do situacija koje su se događale u Španjolskoj i Italiji.

"Žao mi je što smo došli u situciju da o tome govorimo. Moram reći da trenutnu epidemiološku situaciju ne možemo povezivati s cijepljenjem i to se vidi iz procesa u Srbiji, koja je najviše cijepila, a doživljava četvrti val", kazao je Čerkez i dodao da je kod nabavke cjepiva zakazao jedini nadležni organ, a to je država.

Dodao je da je važno učiniti sve kako bi se zaštitio zdravstveni sustav.

"Limitirano je snabdijevanje kiseonikom, limitiran je broj profesionalaca. Vidjet ćete da je situacija ispred domova zdravlja haotična", kazao je Čerkez, te dodao da je zahtijvano da sve županije pojačaju testiranje.

Ističe da se u Zeničko-dobojskom kantonu, u Mostaru, situacija dramatično pogoršava.

"Pozivamo sve građane, gospodarske subjekte da sprovode mjere koje su na snazi. Osmi ožujak je blizu nikakva slavlja, nikakvi skupovi ne dolaze u obzir. Lockdawn nam je na pragu ako ovako nastavimo", rekao je Čerkez.

Novalić je rekao da postoji velika mogućnost da se, ukoliko nastavi rast, Federacija ide u lockdown, ali to je zadnja opcija, naveo je.

Novalić je naveo da mjere značajno pogađaju gospodarstvo i da su one zadnja opcija u borbi protiv epidemije.

On je rekao da Kanton Sarajevo ima najveći problem, a Edin Forto, premijer KS, napustio je sastanak.

Federacija BiH će formirati ad hoc tijelo koje će biti pri Ministarstvu zdravlja i koje će pokušati sve da se nabave cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close