Ivanić

Sve oko popisa je trgovina Čovića i Izetbegovića

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 20:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako vrijeme odmiče, sve ukazuje na to da su oni koji su tvrdili da je sve oko popisa i rezultata bila trgovina, bili u pravu, rekao je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić Ivanić u emisiji Pressing televizije N1.

"Ja nisam rekao da je trgovina, ali kad je neko to spomenuo - nisam negirao'', rekao je Ivanić te dodao kako više nema povjerenje nakon svega što se dogodilo u vezi toga.

''Jasno je da odluka o objavljivanju rezultata popisa neće biti prihvaćena u Republici Srpskoj. Vlade entiteta odgovaraju etničkoj strukturi po posljednjem popisu. Broj ministara zavisi od toga, broj zaposlenih u vojsci, broj direktora agencija... Ogromno je licemjerstvo iz tzv. demokratskog Sarajeva. Treba biti otvoren i reći da je ovo bila politička bitka i da je ova pobjeda, ako je tumače tako, pirova pobjeda. Posljedice će biti negativne. Republika Srpska će, pretpostavljam, objaviti svoje rezultate popisa stanovništva", rekao je Ivanić.

Istaknuo je kako bi time Bošnjaci imali ''50 posto zaposlenih, tražili bi 50 posto vlasti i uvijek postoji svađa oko toga koji velepolanici su paritetni, a koji su prema strukturi stanovništva''.

''Za deset godina je broj Bošnjaka više od 50 posto i to će biti prirodno. Ovdje se to nameće i ja nemam ništa protiv jer znam ustavne odredbe. Ono što mene brine je nepovjerenje, to što se dogodila laž i prevara. Imali smo dogovor, pružili ruke, razišli se i onda tri dana poslije razočarenje", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Govoreći o radu Predsjedništva, rekao je kako će ponovno sjesti s ostalim članovima Predsjedništva te da je to njegova obaveza.

''Potrebno je vratiti stvari nazad, spriječiti sukobe i stvoriti iole normalnu atmosferu. Spriječit ću svaki pokušaj nove prevare. Ja nisam iznevjerio naš dogovor, a bilo mi je u više situacija vrlo teško ne kritizirati Izetbegovića", rekao je.

''Ovo se dogodilo i ne idemo dalje. Ne možemo ovako. Oni koji su napravili ovaj potez napravili su korak nazad. Spreman sam vratiti se i surađivati, ali da pređem preko ovoga - ne pada mi napamet. Izetbegović BiH vidi onako kako je on želi vidjeti. Prava BiH je jedino ona u kojoj se svi dogovaramo. Prestanimo koristiti termine kao što su balije i vlasi i krenimo naprijed'', istaknuo je Ivanić.

Između ostalog, Ivanić nije štedio riječi ni za glavni grad BiH.

''Sarajevo glumi da je veliko multietnično i čim imate neki stav iole logičan, odmah počinju da vas optužuju'', izjavio je.

Naime, u pojedinim medijima objavljene su sumnje kako je odluka direktora Agencije za statistiku Velimira Jukića o objavi rezultata popisa ustvari rezultat političke trgovine i da se veže uz odluku SDA da u Federalnom parlamentu na povuče prijedlog zakona o igrama na sreću, kojem se HDZ žestoko protivio.

Podsjećamo, hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kaže kako nije znao da će član njegove stranke, direktor Agencije za statistiku BiH, donijeti odluku o usvajanju ?edinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva.

Rekao je kako ne vjeruje ni da je Tužiteljstvo BiH vršilo pritisak na ?ukića da donese odluku. Pritisak su, kaže, vršili kadrovi SDA-a u Vijeću ministara.

Reagiranje srpskog člana Predsjedništva da su mu Čović i Izetbegović, kako je rekao, radili iza leđa, za Čovića je ishitrena izjava i ne odgovara stvarnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close