Odluke

Sve izvjesnije produženje azila Snowdenu

Vijesti / Flash | 12. 07. 2014. u 06:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija će najvjerojatnije produžiti bivšem amertičkom obavještajnom službeniku Edwardu Snowdenu privremeni azil na temelju toga da je "njegov život u opasnosti", navode ruski mediji u petak izjavu dužnosnika bliskog Saveznoj službi za migracije (FMS).

Snowden je pobjegao u Rusiju nakon što je objavio detalje tajnih državnih programa prisluškivanja i Moskva mu je odobrila azil koji važi godinu dana 01. kolovoza 2013., uznemirujući Washington koji želi suditi Amerikancu u rodnoj zemlji pod optužbama koje uključuju i špijunažu.

Prisustvo Snowdena u Rusiji zategnulo je odnose između Moskve i Washingtona, koji su također u sporu oko kriza u Siriji i Ukrajini kao i zbg ljudskih prava, sigurnosnih i trgovinskijh pitanja.

"Ne vidim problema u produženju privremenog azila. Okolnosti se nisu promijenile. Kao i ranije, Snowdenov život je u opasnosti tako da FMS ima osnove da produži njegov status", izjavio je Vladimir Voloh, čelnik savjetodavnog tijela za migracijske vlasti, novinskoj agenciji Interfax.

Ruska Savezna služba za migracije odbila je komentirati agencijsku vijest, a Snowdenov odvjetnik Aleksandar Kučerena nije bio dostupan radi komentara, priopćio je njegov pomoćnik, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close