savjetodavna linija

Svako dijete u BiH treba znati za "plavi telefon"

Vijesti / Flash | 31. 01. 2016. u 19:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Približavamo se našem cilju da svako dijete u BiH zna što je "plavi telefon" i da može nazvati, kao i da nasilje nad djecom nije dopustivo'', rekla je Snežana Jondža, koordinatorica rada "plavog telefona", povodom promocije novih aktivnosti ovog servisa.

"Plavi telefon", savjetodavna linija za djecu i servis za anonimno javljanje problema, pokrenuo je kampanju promocije rada linije i povećanje svijesti o problemu nasilja nad djecom. Kako kažu iz UG "Nova generacija", čiji je "plavi telefon" jedan od servisa, u narednom razdoblju pokušat će otvoriti ogranak na drugoj lokaciji, kako bi se omogućilo produženje rada linije, što bi značilo da bi u dužem razdoblju tijekom dana mogli pozvati i potražiti pomoć.

Jondža je kazala da projektom žele povrćati svijest javnosti o vršnjačkom nasilju i pokazati kako se može konstruktivno odreagirati i zaštititi dijete u situacijama vršnjačkog maltretiranja.

"Linija je trenutno otvorena samo od devet do 17 sati svakog radnog dana. Krajni cilj rada linije je 24 sata, sedam dana u tjednu. U tijeku ove godine cilj je i da nam se omogući korištenje broja 116-111 koji predstavlja broj rezervisan za liniju za djecu i koji je jedinstven u cijeloj Europi", zaključila je Jondža.

To je anonimna linija, tako da svatko tko ima informaciju o tome da je neko dijete ugroženo može nazvati i da te informacije prenese, a da ne otkrije svoj identitet. Oni dalje šalju prijavu s relevantnim informacijama kako bi pripadnici nadležnih institucija izašli na teren i ispitali situaciju. Ministarstvo obitelji, omladine i sporta je odobrilo projekat "plavog telefona", koji će nositi naziv "Odgovoran/na sam i ja".

Kopirati
Drag cursor here to close